15. sep 2016.

LGBT mediji ne uživaju podršku

Na skupu „LGBT mediji i blogovi u Srbiji“ zaključeno je da LGBT mediji u Srbiji ne uživaju podršku i zaštitu, niti se smatraju manjinskim

Istaknuto je i da LGBT mediji treba da se registruju u APR-u i konkurišu za dobijanje finansijskih sredstava kako kod ministarstva tako i kod lokalnih samouprava, posebno većih.

„Nacionalne manjine imaju svoje medije i podrazumeva se da imaju pravo na informisanje, a LGBT zajednica se još uvek nije izborila za titulu manjine tako da je pravo LGBT osoba na informisanje malo i ignoriše se“, rekao je glavni i odgovorni urednik gej magazina Optimist Predrag Azdejković.

Azdejković je naveo da su samo tri LGBT medija registrovana u APR-u – sajt Gej eho, radio LGBT Srbija i časopis Optimist.

„Mahom LGBT mediji nisu registrovani u registru medija i zato treba vršiti pritisak i savetovati kolegama da se profesionalizuju i registruju“, rekao je urednik gej magazina Optimist dodajući da je cilj tih medija da budu okrenuti LGBT osobama, da ih osnažaju, informišu.

Novinar i pokretač Homofobometar aplikacije Boris Milićević je naveo da relativno malo članaka sa govorom mržnje, a da uzrok nije objektivno i korektno izveštavanje, nego prepisivanje tekstova.

Milićević ističe i da se vulgaran i uvredljiv jezik uglavnom koristi kada je reč o transrodnim osobama.

Osnivač onlajn radija LGBT Srbija Aleksandar Stričević je ukazao na problem finansiranja dodajući da će u narednom periodu program tog medija biti okrenut zabavi i kontaktu sa slušaocima.

Nora Hajrinen iz EU Delegacije u Srbiji ocenjuje da su stvari radikalno drugačije u odnosu na pre par godinu kada su u pitanju Nedelja ponosa i Prajd.

Bilo je mnogo problema, ali stvari su se promenile, rekla je Hajrinenova, dodajući da je zadovoljna zbog toga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend