15. sep 2016.

Kreće ambiciozna reforma autorskih prava u EU

eu flagEvropska komisija predstavila je ambicioznu reformu sistema autorskih prava kojom bi trebalo da se omogući veća dostupnost audiovizuelnih sadržaja širom EU i da se olakša novinskim izdavačima da potražuju autorska prava od internet pretraživača i sistema za automatsko prikupljanje vesti poput Gugla

Predlog je da se olakša distribucija programa na internetu tako što bi jedna stanica, čim dobije pravo na korišćenje sadržaja u jednoj evropskoj zemlji u kojoj posluje, mogla da je nudi na internetu i u drugim delovima EU.

Uspostavljanjem tog prava srodnog autorskim pravima, koji bi uživali novinski urednici, Komisija se direktno meša u spor koji već godinama vode urednici i internet pretraživači i agregati vesti poput Gugla, koji koriste njihove proizvode a ne plaćaju ništa.

Evropska komisija namerava i da pomogne novinskim urednicma da traže prava na članke koje su na internet postavili i koristili Gugl njuz, Fejsbuk i drugi pretraživači i agregati vesti koji direktno zahvaljujući ovim sadržajima ubiraju prihod od reklama.

Udruženje evropskih novinskih izdavača (ENPA) ovo je okarakterisalo kao „značajan i istorijski korak“, a Međunarodno udruženje novinara IFJ iz Brisela pozdravilo je predlog Komisije koji će po njihovom mišljenju „dopineti osnaživanju novinara jačajući njihov ugovorni položaj“.

Američki Gugl ocenio je da „odgovarajuća ravnoteža još nije postignuta“, ali je naveo da je spreman da razgovara o tome.

Ove reforme, koje je Komisija predstavila 14. septembra, treba još da dobiju zeleno svetlo zemalja članica EU i Evropskog parlamenta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend