15. nov 2014.

Ljiljana Kovačević, novinarka koja je pobijedila Dodika

ljiljanakovacevicNakon pet godina parničenja i prošlogodišnje presude Osnovnog suda u Banjoj Luci, kojom je novinarki agencije BETA Ljiljani Kovačević presuđeno da mora platiti Miloradu Dodiku 5.000 maraka za pretrpljenu duševnu bol, Okružni sud je stavio tačku na ovaj slučaj odbacivši raniju presudu i presuđujući u korist Ljiljane Kovačević.

„U februaru 2009. godine objavila sam vijest da je SIPA pokrenula krivičnu prijavu protiv Dodika. U maju te godine, taman kada je isticao zakonski rok za tužbu, Dodik me je tužio, tražeći odštetu od 10.000 maraka. Zanimljivo je da nije tužio agenciju BETA, već samo mene“, priča Ljiljana Kovačević.

Prošle godine Osnovni sud u Banjoj Luci je, prema njenim riječima, donio suludu presudu i još nevjerovatnije obrazloženje: iako vijest jeste tačna, novinarka nije izrazila sumnju u njenu istinitost. Okružni sud je pobio sve argumente Osnovnog suda i na taj način ponovo je postavljeno pitanje – Kako zaista funkcioniše pravosuđe u RS?

„Dva suda u istom entitetu donose potpuno drugačije presude. Dakle, potpuno drugačije, na osnovu identičnih argumenata, tretiraju pravo. A kako je i na osnovu čega Osnovni sud uopšte donio presudu? Na osnovu vještačenja Nere Zivlak, koja je zaključila da je Dodik pretrpio duševnu bol zahvaljujući sudskim spisima i izjavama na televiziji“, priča Kovačević.

Jasno je, smatra ona, da je presuda Osnovnog suda političke prirode, ali to je problem onih koji su tu presudu morali izvršiti. Tokom pet godina suđenja Ljiljani Kovačević je zabranjen ulazak u Palatu predsjednika RS, a sam Dodik ju je nekoliko puta vrijeđao i napadao u javnosti.

„Nakon što je Dodik podnio tužbu protiv mene, iz Palate predsjednika RS su saopštili da je svim novinarima za ulazak potrebna akreditacija i da više ne mogu ući samo sa novinarskom legitimacijom. Iako je BETA uredno poslala zahtjev za akreditaciju, nikada je nisam dobila i više nisam ni pokušala ući u Palatu, vjerujući da se tako spašavam daljih neprilika i neprijatnosti“.

Progon nije prestao tu: nakon što je Željka Cvijanović postala premijerka RS, iz Vlade RS su prestali da joj šalju obavještenja i najave. Jedino je to činilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„BETA je u potpunosti stala iza mene, ali su zbog toga i oni trpjeli Dodikove uvrede i pritiske. Na njegove napade reagovala su oba udruženja novinara Srbije i BiH, ali ne i ono iz RS. Dodik je BETI poslao čak i otovoreno pismo, u kojem je stajalo kako je on njih davno upozoravao na tu Ljiljanu Kovačević“.

„BETA je u potpunosti stala iza mene, ali su zbog toga i oni trpjeli Dodikove uvrede i pritiske. Na njegove napade reagovala su oba udruženja novinara Srbije i BiH, ali ne i ono iz RS. Dodik je BETI poslao čak i otovoreno pismo, u kojem je stajalo kako je on njih davno upozoravao na tu Ljiljanu Kovačević“.

Nijedan medij u RS, osim Televizije Bijeljina, nije objavio vijest da je Ljiljana Kovačević na sudu pobijedila Dodika. Pogotovo što se nakon smrti advokata Predraga Radulovića branila sama.

„U RS vlada veliki strah od Milorada Dodika. Čak i sada, kada je izgubio dobar dio svoje moći. Od režimskih medija i nisam očekivala podršku, jer bi to značilo da demantuju samoga Dodika, koji je, da stvar bude apsurdnija, godinu dana prije presude izjavio da me je dobio na sudu. Uostalom, ja sam za presudu saznala na osnovu vijesti koja je objavljena na SRNI, tek sam nakon nekoliko dana dobila poštom presudu. Sada, naravno, o novoj presudi ne znaju ništa“, kaže Kovačević.

Poslije Radulovićeve smrti, kaže, obraćala se nekolicini uglednijih banjalučkih advokata, ali su svi odbili da je zastupaju, pa se morala braniti sama.

„Podijeljenost među novinarima je veća od podijeljenosti među političarima. Nema solidarnosti. Kada me je Dodik vrijeđao u zgradi Vlade RS, tokom zajedničke konferencije sa Ivicom Dačićem, u sali je bio muk. Niko nije ništa rekao, niko se nije pobunio, niko nije ustao i izašao. Postalo je normalno da političari novinare vrijeđaju i pljuju. Još malo pa će moći i da nas tuku“, zaključila je.

141112146.1_xl

141112146.2_xl

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend