09. okt 2015.

Magazin Pečat prekršio Kodeks novinara Srbije

pečatKomisija za žalbe Saveta za štampu opomenula je magazin Pečat zbog transfobičnih i diskriminatornih sadržaja tekstova objavljenih krajem avgusta, saopštila je danas nevladina organizacij Egal

Ta odluka, ocenjuje Egal, predstavlja veliki doprinos od izuzetne važnosti za transzajednicu i doprinos borbi protiv diskriminacije.
Na osnovu žalbe koju je Egal uputio Komisiji za žalbe Saveta za štampu na sadržaj tekstova „Izlečeni ljudi u neizlečenom društvu“ i „Transrodna cirkus revolucija“, koji su objavljeni u Pečatu 21. avgusta, to telo je donelo odluku da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

Komisija je zaključila da autori u spornim tekstovima iznose stavove koji su homofobni i postiču netrpeljivost i diskriminacju prema trans osobama i LGB zajedinici. U tekstovima se njihov rodni identitet i seksualna orijentacija opisuju kao „seksualna devijantnost“ ili „nastranost“, koja se nameće jednom patrijarhalom društvu.

Komisija smatra da su time prekršene odredbe Kodeksa, a posebno smernice koje se odnose na zabranu pogrdnog i nepreciznog nazivanja određene grupe ljudi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend