08. jan 2016.

Makedonski dnevnik Vest u strahu zbog mogućnosti gašenja

appealMarina Kostova, zamjenica glavnog urednika: Očekujemo da će se poslije 11. siječnja dogoditi definitivno demontiranje sadašnjeg sustava, kolegija i redakcije

Redakcija dnevnih makedonskih novina Vest strahuje zbog mogućnosti gašenja ovih novina radi političkih utjecaja koji se provode preko Media Print Macedonia (MPM), u čijem su sastavu novine Vest. Vest su najprodavanije i najpopularnije novine u Makedoniji, a redakcija ovih novina jako je zabrinuta stanjem u kojem se nalaze. Naime, otkad se njemačka novinska agencija WAZ 2011. godine povukla iz Makedonije, dnevne novine Vest nalaze se u privatnom vlasništvu Srdjana Kerima, bivšeg ministra vanjskih poslova i također u sastavu već spomenute korporacije Media Print Macedonia (MPM) koja je vlasnik i  brojnih drugih medija u Makedoniji.Fairpress je poslao upite na adresu redakcije dnevnih novina Vest kako bi saznali više o političkim pritiscima zbog kojih postoji mogućnost gašenja novine. Zamjenica glavnog urednika, Marina Kostova, osvrnula se na situaciju u kojoj se nalaze redakcija i glavni urednik Mihajlovski, potvrdivši nam da je stanje zabrinjavajuće.

Kompanija MPM nije produžila ugovor Goranu Mihajlovskom, već je raspisala konkurs da bi izabrala glavnog urednika. Konkurisali smo cijeli kolegij (11 urednika) kao i sam Mihajlovski, ali još nema rezultata iako je konkurs zatvoren 29. prosinca 2015. godine. Kompanija je imenovala privremenog glavnog urednika koji je najavio da će novi glavni urednik biti izabran nakon praznika, tako da očekujemo da će se poslije 11. siječnja dogoditi definitivno demontiranje sadašnjeg sustava, kolegija i redakcije. Inače, jedan od vlasnika kompanije MPM koja izdaje Vest je i Srdjan Kerim, koji je službeni makedonski kandidat za funkciju generalnog tajnika UN-a. Šaljem vam naš apel međunarodnoj zajednici u vezi stanja u našoj redakciji Vest, mislim da to odgovara na vaša pitanja.

Redakcija Vest objavila je krajem prosinca prošle 2015. godine, točnije 20. prosinca, javno priopćenje u kojem izražavaju šokiranost i duboku zabrinutost o neproduženju ugovora glavnom uredniku Goranu Mihajlovskom te da to znači politički udar na Vest.Mihajlovski je osnivač dnevnih novina Vest, a u funkciji glavnog urednika je već petnaest godina. Poznat je po svojoj kolumni koja se objavljuje u Vestu te koja se smatra najčitanijom i najpopularnijom kolumnom u povijesti makedonskog novinarstva.

Prema priopćenju, u redakciji strahuju da je pokušaj smjene Mihajlovskog otvoreni pokušaj da ugasi Vest kao jedan od rijetkih nezavisnih medija u zemlji koji naglasak stavlja na informiranje javnosti o temama koje su od javnog interesa, a ne na interese vladajuće stranke.

Dnevne makedonske novine Vest kontinuirano su izložene pritisku vlade koji se na njih prenosi preko menadžmenta korporacije Media Print Macedonia (MPM), odražavajući se u obliku brojnih cenzuriranih i neobjavljenih tekstova, uključujući i jednom cenzuriranu naslovnu stranu, istaknula je redakcija Vest u priopćenju.

Iz redakcije sumnjaju da je političko preuzimanje Vesta namjerno postavljeno za vrijeme preklapanja božićnih blagdana kako bi se izbjegla pozornost javnosti, a posebno pozornost predstavnika međunarodne zajednice koja je u Makedoniji.

Nakon smjene Mihajlovskog, redakcija strahuje da će uslijediti smjena uredništva što bi lako moglo dovesti do ukidanja njihove dosadašnje redakcijske politike koja je uređena tako da zadovoljava sve profesionalne standarde struke s primarnim ciljem zaštite javnog interesa.

Iz redakcije Vest istaknuli su kako je za njih primarna funkcija medija otvaranje medijskog prostora temama od interesa javnosti. Fairpress je poslao upite i korporaciji MPM, no do trenutka objave članka nismo dobili njihovo očitovanje.

Uzevši u obzir da je situacija u medijima u Makedoniji zabrinjavajuća jer je među najgore rangiranim zemljama u regiji, prema izvješću Reportera bez granica o slobodi medija, redakcija dnevnih novina Vest ima razloga za brigu zbog stanja u kojem se nalaze. Mediji u Makedoniji većinom su privatizirani i pod utjecajem moćnika.

Da je stanje u medijima u Makedoniji loše, prikazuju i rezultati nedavno predstavljenog izmjerenog Indeksa klijentelizma u medijima od strane nositelja projektaOdgovor građana na klijentelizam u medijima, MEDIA CIRCLE, Partnerstva za društveni razvoj.

Naime, prema rezultatima istraživanja, Makedonija je ostvarila negativne rezultate (-0,42) i našla se na predzadnjem mjestu na rang listi zemalja prema kojima je istraživanje provedeno.

Rezulati istraživanja koji prikazuju alarmantno stanje u Makedoniji ukazuju na potrebu za hitnim otvaranjem procesa rasprave o medijskim politikama u Makedoniji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend