10. jun 2015.

Mark Dekan: Otpuštanja u Ringieru bila neizbežna i po zakonu

Mark Dekan Foto: ringier.comPostupili smo odgovorno i pošteno, nudeći otpremnine zaposlenima koji su otpušteni. Ove mere su bile neizbežne zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji, kako bi kompanija ostala konkurentna i obezbedila zdravo poslovanje, tvrdi Mark Dekan, generalni direktor kompanije Ringier Aksel Springer Media AG u pismu rukovodstvu Evropske federacije novinara

Generalni direktor kompanije Ringier Aksel Springer Media AG Mark Dekan uputio je danas pismo predsedniku Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensu Bliheru Bjeregardu i generalnom sekretaru ove asocijacije Rikardu Gutierezu, koje NUNS prenosi integralno:


“Poštovani gospodine Bliher Bjeregard,

Poštovani gospodine Gutierez,

Povodom Vašeg pisma od 8. juna 2015. koje se odnosi na nedavna otpuštanja u grupaciji Ringier Aksel Springer Srbija, dozvolite mi da pojasnim sledeće.

Naš menadžment u Srbiji je pažljivo razgovarao sa zaposlenima i objasnio zašto je ova odluka bila, na žalost, neizbežna. Pri tome ni u jednom trenutku naši direktori nisu koritstili reči ‘racionalizacija troškova kompanije’ ili ‘morale su da odu najslabije karike’.

Postupili smo odgovorno i pošteno, nudeći otpremnine zaposlenima sa kojima je prekinuta saradnja. Ove mere su bile neizbežne zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji, kako bi kompanija ostala konkurentna i obezbedila zdravo poslovanje.

Vaša optužba da je naša kompanija prekršila medijske slobode je neosnovana. Ringier Aksel Springer Srbija sledi stroge novinarske standarde kompanije Ringier Aksel Springer Media i primer je kritičkog, nezavisnog novinarstva i uredničkog integriteta u Srbiji.

Razumemo da to ova odluka nije laka za one na koje je direktno uticala, ali mi smo odgovorni ne samo prema ljudima koje su morali da budu otpušteni, već i prema ljudima koji su ostali u kompaniji i prema budućnosti našeg poslovanja u Srbiji.

S poštovanjem,

Mark Dekan,

Generalni direktor Ringier Aksel Springer Media AG,

Cirih“


 

Podsećamo da je NUNS 26. maja javno protestovao zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, koja je izdavač dnevnih listova Blic, Alo, 24 sata, kao i nedeljnika NiN, Blic žena, Puls…

Ukazali smo tada da je u toku nekoliko sedmica, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno (do tada) više od petnaest zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja. Prema saznanjima NUNS-a, otpuštaju se gotovo po pravilu iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS je protestovao zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.

Na protes NUNS-a nije bilo reakcije iz kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, ali je zato talas otpuštanja nastavljen. NUNS je tim povodom o svemu obavestio Evropsku federaciju novinara, sa sedištem u Briselu, kao i novinarska udruženja i sindikate u Švajcarskoj u Nemačkoj, gde se nalaze sedišta kompanija Ringier i Aksel Springer, suvlasnika srpske kompanije.

U tom pismu,  NUNS je ponovio protest, između ostalog, i zbog toga što je „bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno više od trideset zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari…  PUkazali smo i da je, “prema informacijama od novinara iz redakcija”, u ovoj kompaniji zabranjeno sindikalno organizovanje, tako da zaposlene kojima se izriču otkazi nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.

Pozvali smo se i na tekst objavljen na sajtu Udruženja novinara Srbije, o tome da je “tek 29. maja, po okončanju masovnog otpuštanja, menadžment kompanije Ringier Aksel Springer Srbija pozvao novinare na sastanak na kome im je rečeno da je do brojnih otpuštanja poslednjih dana u ovoj kompaniji došlo zbog racionalizacije troškova”. Neimenovani novinar je za UNS izjavio da su im poslodavci rekli da je “kompaniji žao ali da su najslabije karike morale biti otpuštene…”

Prema saznanjima NUNS-a, među otpuštenima nema nikoga iz inače brojnog menadžmenta kompanije, iako je novinarima rečeno da je razlog masovnih otkaza “racionalizacija troškova”.

Protest NUNS-a i UNS-a podržala je pre nekoliko dana Evropska federacija novinara, a zatim i Udruženje novinara Nemačke i Sindikat medija Švajcarske koji su posebno osudili to što su medijski radnici otpuštani “u stilu Divljeg zapada” – bez objašnjenja, alternativnih ponuda i programa, i konsultacija sa relevantnim sindikatima i udruženjima.

Sekretarijat NUNS-a

 Foto: ringier.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend