17. jul 2014.

Marković: Ponosni smo što smo odbili žalbu Nikolića

nikolicpredsednikPredsednik Komisije za žalbe Saveta za štampu Stojan Marković izjavio je danas da je ponosan na odluku u slučaju žalbe predsednika Srbije Tomislava Nikolića na tekstove u pojednim medijima u kojima, kako kaže, nema elemenata kršenja kodeksa, dok član Komisije Božo Prelević smatra da je u tim napisima prekršen novinarski kodeks.

Predsednik Srbije uputio je Komisije za žalbe Saveta za štampu žalbu na tekst u dnevnim novinama Blic – Dok se Srbija davila Nikolić pekao rakiju, koji je objavljen 21. maja ove godine, a Marković je analizirajući rad Saveta u prethodnih šest meseci kazao i da je ponosan na cinjenicu da im se žalio i predsednik republike, sto im, smatra, daje kredibilitet.

„Nisam još čuo da se predsednik republike bilo koje zemlje žalio Savetu za štampu, odnosno da traži da se oceni da li je neki medij, koji je nešto objavio, prekršio novinarski kodeks. Zato, bez obzira na to šta ja lično mislim ili bilo ko drugi, mislim da je ovo jedna jako značajna stvar“, rekao je Marković na konferenciji za novinare.

Pošto je žalba došla sa tako visokog državnog nivoa, ponavlja, na taj način se odaje priznanje Savetu za štampu.

Smatra i da bi odluka suda, da se predsednik Srbije njemu žalio, verovatno bila drugačija.

Nisam još čuo da se predsednik republike bilo koje zemlje žalio Savetu za štampu, odnosno da traži da se oceni da li je neki medij, koji je nešto objavio, prekršio novinarski kodeks

„Čini mi se da smo se i mi kroz Savet za štampu dokazali da smo pravedniji nego naše reformisano pravosuđe, jer ne verujem da bi ishod bio isti da se predesednik obratio sudu, što ne znači da ga stimulišem da to uradi, naprotiv“, rekao je Marković i dodao da se i dalje ne zna gde je Nikolić bio u ta dva sporna dana.

Smatra i da Nikolićeva savetnica za medije Stanislava Pak nije trebalo da polemiše o odluci Saveta.

„Nije bilo uputno da se to sa tog nivoa radi“, rekao je Marković.

Prelević, koji je član Komisije za žalbe iz dela javnosti, smatra da je u tekstu „Dok se Srbija davila Nikolić pekao rakiju“, ipak prekršen novinarski kodeks, jer kako kaže, autor članka nigde ne navodi dokaze iz naslova.

„Za taj naslov novinar nije imao nijedan dokaz da ga napiše. To što novinari nisu znali gde je Nikolić bio u ta dva dana, ne daje im za pravo da napišu nešto što je za njega politički štetno“, tvrdi Prelević.

Kaže i da je ranijih godina izjavljivao da se boji da će tabloidi „pojesti ozbiljne medije“, što se istina još nije desilo, ali tvrdi i da ih ozbiljno ugrožavaju.

„Na delu je ubistvo ozbiljnog novinarstva…Ponovo jašu magovi spinovanja“, ocenio je Prelević.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je da za prethodnih šest meseci Savet odbio šest žalbi, a da je u sedam slučajeva odlučeno da je prekršen novinarski kodeks.

„U poslednje vreme povećava se broj žalbi na onlajn medije u odnosu na štampane“, rekla je Novaković i dodala da se u njima ozbiljno krši novinarski kodeks, jer se ne proveravaju činjenice, ne konsultuje se više izvora…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend