07. dec 2015.

Mediji bojkotuju Gašića zbog vređanja novinarke

Bratislav_Gašić_MOVećina medija iz Niša i sa juga Srbije pridružila se medijskom bojkotu ministra odbrane Bratislava Gašića koji je uvredio novinarku. TV Zona, čiji je vlasnik Gašićev sin, je protiv bojkota. Ostale niške televizije bez odgovora

Nakon što je novinarka B92 juče u Trsteniku čučnula ispred Gašića kako ne bi smetala kamerama, ministar odbrane je prokomentarisao da “voli novinarke koje ovako lako kleknu”, da bi, nakon što je snimak izašao u javnost, rekao „da se kaje i da moli građane da mu veruju“.

NUNS: Medijski bojkot i smena Gašića

Nezavisno udruženje novinara Srbije je nakon ovog događaja saopštilo da “Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije”.

NUNS poziva sve medije i novinare da sve dok Bratislav Gašić ne bude smenjen zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje – navodi se u saopštenju NUNS-a.

Belami i NTV još bez stava, „Zona“ protiv bojkota

Glavna i odgovorna urednica TV “Zona Plus” i jedan od vlasnika nedavno privatizovane Niške televizije Slađana Ostojić kaže da će se televizija na čijem je čelu „udržati od bojkota“.

TV „Zona plus“ u svom dosadašnjem radu nikada nikog nije bojkotovala, čak i kada su naši novinari trpeli uvrede i prozivanja od nekih zvaničnika, te ćemo i ubuduće nastaviti da svoj posao obavljamo profesionalno i nepristrasno, a u cilju ostvarivanja javnog interesa – piše u pisanom odgovoru.

Ona je pojasnila da ne može da govori u ime NTV jer ta televizija još nema glavnog urednika, dok je za direktora tek pre nekoliko dana postavljen Vitko Radomirović, vlasnik TV Belami.

Ipak, koji je stav NTV i TV „Belami“ i dalje nije poznato. Na „Belamiju“ kažu da će se o tome izjasniti „po podne“.

Moraćemo da razgovaramo sa glavnim i odgovornim urednikom Vitkom Radomirovićem i obavestićemo Vas po podne o tome hoćemo li se pridružiti bojkotu i kakav stav imamo o ovome – kaže jedna od urednica Svetlana Petrović.

Očekuje se da Radomirović razjasni i kako će se po pitanju bojkota postaviti i „Narodne novine“, jedini dnevni list južno od Beograda, čiji je on takođe urednik.

Urednici: “Primitivno ponašanje Gašića”

Sa druge strane, zamenik glavnog i odgovornog urednika “Vranjskih novina” Nikola Lazić kaže da se “Vranjske” pridružuju bojkotu, jer smatraju ovakvo ponašanje primitivnim.

I da Vukašin Obradović (glavni i odgovorni urednik “Vranjskih”, prim. aut) nije predsednik NUNS-a koji poziva na bojkot, svakako bismo se pridružili. U Gašićevom postupku je sublimiran jedan sramni odnos prema medijima. Ministar odbrane bi trebalo da bude neka ličnost koja je sasvim suprotna od Gašića – kaže Lazić.

I urednica „TV Leskovac“ Nataša Đorđević i urednica leskovačke “Jugmedije” Milica Ivanović kažu da će i njihovi mediji ubuduće bojkotovati sve događaje u vezi sa Gašićem.

Ivanovićeva dodaje i da će “Jugmedia”, iako prati samo jug Srbije, napraviti presedan u ovom slučaju i objavljivati sva saopštenja koja “osuđuju seksističku izjavu Gašića” i pratiti protestni skup medijskih profesionalaca zakazan za 19 sati ispred Vlade u Beogradu.

Urednik „OK radija“ iz Vranja Saša Stojković dodaje da ponašanje Gašića nije novost s obzirom na to da se već slično ponašao sa novinarkom TV Vranje kada je pitao zašto se ne učlani u SNS.

Međutim, kaže i da “ima malo i do novinara”, odnosno da su novinari morali da napuste mesto dešavanja, ali to nisu učinili, “što dovoljno govori o novinarstvu danas u Srbiji”.

Pozivu NUNS-a odazvaće se i „Južne vesti“. Glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević kaže da nije sporan samo Gašićev „komentar“, već uopšte odnos javnih funkcionera i političara prema građanima.

Funkcioneri SNS već godinama vređaju, prete i fizički se obračunavaju sa novinarima, ali još niko od njih nije kažnjen za takvo ponašanje. Ako ministar i potpredsednik partije može tako da se ponaša, kakvu poruku šalje onima ispod sebe? – kaže Blagojević.

Blagojević ocenjuje da je poziv NUNS-a svojevrstan test za medije, te da će se videti da li će i koji mediji „pokleknuti“.

Vučić: Gašić ne može da bude ministar odbrane

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Bratislav Gašić „ne može da ostane ministar odbrane“ nakon uvreda upućenih novinarki B92.

Ipak, nije precizirao kada će Gašić biti smenjen i kakva će biti njegova dalja „politička sudbina“.

 Foto: Ministarstvo odbrane 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend