07. dec 2015.

Odmah smeniti ministra Gašića

12235011_10207904205345049_6319971655616918071_nSaopštenje Slavko Ćuruvija fondacije povodom postupka ministra Bratislava Gašića

Zaposleni u Slavko Ćuruvija fondaciji ovo jutro proveli su u neprijatnoj tišini, pokušavajući da razumeju kako je moguće da jedan ministar Vlade Republike Srbije u bilo kojim okolnostima izgovori ono što je ministar odbrane Bratislav Gašić izgovorio juče.

Izjava ministra Gašića da voli „novinarke koje brzo kleknu“ je neoprostiva uvreda za svakog novinara i novinarku i svakog građanina i građanku Srbije.

Manje je važno to što ova izjava govori o vaspitanju ministra Gašića. Važnije je to što govori o odnosu nosioca izvršne vlasti prema onima zbog kojih ta vlast postoji i u čijem interesu mora da radi.

Bez ikakve sumnje, reč je o odnosu bahatosti – bahatosti toliko velike i strašne, da ministar čak nije smatrao ni da treba da je sakrije: izjavu je dao u razgovoru sa novinarima, pred uključenim kamerama nekoliko televizija.

Zahtevamo da predsednik Vlade Republike Srbije u najkraćem roku podnese Narodnoj skupštini predlog za razrešenje ministra Gašića.

Istovremeno, podržavamo protest grupe novinara „Smena! Novinari ne kleče!“ koji je zakazan za večeras u 19h ispred zgrade Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj 11.

Do trenutka smene, pozivamo kolege novinare i novinarke da bojkotuju ministra Gašića tako što neće prisustvovati njegovim konferencijama za štampu i neće prenositi njegove izjave.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend