30. mar 2016.

Mediji malo bolje o LGBT populaciji

lgbt_radioBeograd – Najviše prostora LGBT temama dale su dnevne novine Blic, Danas i Kurir, s tim da se Danas najviše od štampanih medija bavio domaćim temama. Najviše tekstova objavljeno je u septembru kada je glavna tema bila Parada ponosa

Ovo su samo neki od zaključaka Izveštaja o monitoringu i analizi medija za 2015. koji je juče predstavio Gej lezbejski info centar. Kako se navodi u izveštaju, u periodu od 1. maja do 31. decembra 2015, objavljeno je 942 teksta u dnevnim novinama, najviše u Blicu (139), Danasu (130), Kuriru (123), ALO-u (106), Politici (78)…

Najveći broj tekstova je neutralan (544), pozitivnih je bilo 328, a najmanje je negativnih (59). Prema rečima Predraga Azdejkovića iz Gej lezbejskog info centra, u odnosu na ranije godine, broj negativnih tekstova se smanjio. Najveći broj takvih tekstova je objavio Informer (14), zatim Večernje novosti (12), Frankfurtske vesti i Alo po sedam, Blic šest, Kurir četiri, Politika i Danas po tri, dok Dnevnik i Narodne novine nisu imali negativnih sadržaja.

Kada je reč o nedeljnicima, objavljeno je 146 tekstova, a najviše u Aferi (30), Skandalu i Pečatu po 19, NIN-u 18, Novom magazinu 15, VIP svetu 10, Nedeljniku sedam… Najveći broj negativnih tekstova objavljen je u Pečatu – 13, odnosno 68 odsto o ukupnog broja LGBT tekstova.

Od 62 lokalne novine koje su praćene, samo četiri su objavile 10 tekstova. Što se tiče televizija, praćeno je 100 emisija na 19 TV i za to vreme emitovano je 215 priloga o LGBT populaciji – najviše na N1 (53), B92 (51), RTS (43), Pink (26), Studio B (15), Prva TV (15), Naša pet i Happy dva priloga. Skoro podjednak broj priloga bio je pozitivan – 49 odsto i neutralan – 48 odsto, dok je negativnih bilo svega tri odsto.

Na veb sajtovima je ukupno objavljeno 2.272 teksta, najviše na blic.rs (234), kurir-info.rs (155), telegraf. rs (128), mondo.rs (117), tanjug.rs (97)… Primeri ekstremnog govora mržnje mogu se naći na sajtovima srbin.info, vaseljenska.com, pravda.rs, uglavnom negativne komentare na mondo.rs, novosti.rs, kurir.rs, rts.rs, rtv.rs, telegraf.rs, dok je podeljena situacija na sajtu blic.rs sa ponekad više pozitivnih komentara. Slično je i na sajtu b92.net, dok je na n1info.com većina komentara pozitivno.

Vesti koje su izazvale veliki broj komentara bile su vezane za majora Helenu, Paradu ponosa, da li je fudbaler Ronaldo gej, obeležavanje Dana ponosa u Beogradu, Dajanu Pospiš… „Parada ponosa pored toga što izaziva najveću pažnju medija, izaziva i najveći broj komentara, koji su uglavnom negativni na sajtovima, osim na b92. net i blic.rs gde su uglavnom pozitivni“, navodi se u izveštaju.

Godina trans osoba

Kada se sagledaju svi objavljeni tekstovi tokom prethodne godine, navodi se u izveštaju, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je 2015. bila godina trans osoba. Kako se ukazuje, tekstovima pretežno dominira neutralan vrednosni kontekst, iako se mogu primetiti i podržavajući i analitički, kao i izuzetno uvredljivi tekstovi koji krše Kodeks novinara Srbije.


J.D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend