21. jun 2016.

Mediji na srpskom jeziku u regionu

Udruženje građana „Vetrenjača“ prezentovalo je juče bazu podataka o medijima na srpskom jeziku u regionu, koja sadrži četrdesetak medija

Baza podataka urađena je u okviru projekta „Jačanje profesionalnih kapaciteta medija na srpskom jeziku u regionu“ uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

„Razlog zbog kog smo radili bazu podataka je to što svi znamo da u regionu postoje mediji na srpskom, ali nismo znali njihov tačan broj. Mi smo želeli da napravimo jedan presek i da vidimo ko sve postoji, šta i kako rade, odakle im izvori. Hteli smo da napravimo jedan izveštaj u kome će mediji u Srbiji, ukoliko im treba neki kolega iz regiona, moći preko naše baze podataka da dođu do kontakta“, kaže Dušan Miljković, iz UG „Vetrenjača“ i dodaje da su bazom obuhvaćene sve zemlje bivše Jugoslavije, Rumunija i Mađarska.

„Uglavnom su to internet portali, što je normalno za današnje vreme. Imamo i televizije i radio stanice, koje imaju i internet portale. Oni emituju vesti iz zemlje u kojoj rade, ali prenose i vesti portala iz Srbije. Najčešće su to vesti iz sveta politike, sporta, Srpske pravoslavne crkve, ali naravno iz kulture, zabave, vesti iz ovih rialitija, odnosno sve ono što se čita i u Srbiji, ali u nekom sažetijem obliku“, kaže Miljković i dodaje da ti mediji imaju saradnju sa kolegama iz Srbije, od kojih preuzimaju vesti, ali nekoliko njih ima i dopisnike, pa onda sami proizvode vesti.

„Od ove baze podataka očekujem da pomognemo našim kolegama, ali i onima iz inostranstva, koji nam se budujavili i budu želeli da sa nama podele neke svoje probleme. Možda organizujemo i vebinar, ukoliko za to bude potrebe i ako imamo dovoljno sagovornika“, kaže naš sagovornik.

Autor: M. B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend