16. mar 2015.

Mediji nisu PR službe organa javne vlasti

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV, protestuje zbog zloupotreba javnih nabavki u cilju finansiranja „podobnih medija“ i poziva na potpunu i nedvosmislenu primenu medijskih zakona.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV, protestuje zbog zloupotreba javnih nabavki u cilju finansiranja „podobnih medija“ i poziva na potpunu i nedvosmislenu primenu medijskih zakona.

Pojedine lokalne samouprave, umesto da ostvaruju svoju obavezu „staranja o javnom informisanju na lokalnom nivou”, sredstva za javno informisanje smanjuju, dok svoje pozicije u medijskoj sferi čuvaju putem netransparentnog oglašavanja i javnim nabavkama koje Zakonom o javnom informisanju i medijima nisu predviđene za finansiranje medijskog sadržaja.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja  upozorava da posredni načini dotoka novca „podobnim medijima“ ostaju velika siva zona koja može da dovede u pitanje ostvarivanje ciljeva Medijske  strategije, pa time i medijsku reformu.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja ističe da ako država nastavi da toleriše nabavku usluga informisanja od medija bez sankcija za kršenje zakonske obaveze o opredeljivanju sredstava za projektno finansiranje, postaje jasno da svi nivoi vlasti mogu slobodno da sredstva za projektno finansiranje medija prelivaju na druge namene (javno oglašavanje i izveštavanje o radu njihovih organa – PR). Teorijski se tim „budžetskim akrobatikama” iznos sredstava namenjenih za javni interes može svesti na nulu ili biti blizak nuli.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja zato zahteva od nadležnih državnih organa da što pre pokrenu postupak za izmene Zakona o javnim nabavkama i pratećih propisa, uz obustavljanje procesa javnih nabavki koje se odnose na medijske usluge, kako bi se prekinulo sa praksom zloupotrebe instituta javnih nabavki.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja poziva na potpunu implementaciju Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se ispoštovao smisao tog zakona.

Javno informisanje (i javno oglašavanje) nije tipična usluga koja može da bude u istom rangu kao nabavka kancelarijskog materijala. Ono podrazumeva  javni interes, ostvarivanje medijskih sloboda i slobodu izražavanja.

Projektno sufinansiranje programskog sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i jasna, nediskriminatorna i transparentna procedura su jedini garant da vlast neće putem dodeljenih sredstava kontrolisati medije i upumpavati javna sredstva u „podobne medije”.

ANEM, Lokal pres, UNS, NUNS i NDNV

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend