13. avg 2015.

Medijska koalicija: Grad Zrenjanin da uskladi konkurs sa zakonom

zrenjanin_zupanija_eFavorizovanje određenih medija na štetu drugih predstavlja direktno kršenje odredaba Zakona

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres zatražila je od zrenjaninskih vlasti da konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja uskladi sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Grad Zrenjanin je raspisao konkurs, u kome je pravo učešća, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, ograničio samo na elektronske medije i to one koji imaju sedište na teritoriji Grada Zrenjanina i čiji je program dostupan na teritoriji Grada u prethodnih 25 godina. Pored toga, javni interes u oblasti javnog informisanja vezan je za praćenje aktivnosti organa lokalne vlasti, što je pogrešna percepcija javnog interesa iz člana 15. Zakona, a kriterijumi za dodelu sredstava su postavljeni diskriminatorno budući da favorizuju medije koji su imali informativne emisije u trajanju od 60 minuta i koji su uživo prenosili sednice lokalne skupštine, navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija je ukazala da je medijsko praćenje aktivnosti lokalne samouprave samo jedan zanemarljivi segment javnog interesa, a ako služi isključivoj promociji lokalnih vlasti, uopšte ne može da se podvede pod javni interes iz člana 15. Zakona.

Podsećamo da prenosi aktivnosti lokalnih vlasti, pa i lokalne skupštine nisu obaveza medija, a da se javni interes u oblasti javnog informisanja ogleda u proizvodnji medijskih sadržaja koji omogućavaju građanima pravovremeno, objektivno i nepristrasno informisanje o svim bitnim apsektima života u lokalnoj sredini, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je konkurs u velikoj meri “podešen” da “javni interes” ostvari tako što će omogućiti tačno određenom mediju da prenosi aktivnosti lokalne vlasti, što je naročito evidentno u tome što konkurs traži elektronski medij, koji je registrovan u Zrenjaninu 25 godina i koji je do sada imao 60 minuta vesti svakodnevno i direktno prenosio “dešavanja o aktivnostima čiji su organizatori Skupština grada Zrenjanina i Gradsko veće grada Zrenjanina”.

Favorizovanje određenih medija na štetu drugih predstavlja direktno kršenje odredaba citiranih članova Zakona, piše u saopštenju.

Navodi se da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja o svim nepravilnostima konkursa obavestila i lokalnu vlast u Zrenjaninu i očekuje od nje da konkurs uskladi sa propisima.

Koalicija je podsetila da neće učestvovati u postupcima koji nisu u skladu sa propisima, te da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje se ogluše o Zakon.

 Foto: Zrenjaninheritage.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend