20. apr 2016.

Medijska reforma ugušila slobodu medija

mediji_trbina-720x540Implementacija medijskih zakona je pokazala da se medijska reforma u stvarnosti preokrenula u svoju suprotnost, pa smo umesto povećanog stepena slobode dobili strogo kontrolisane medije

Ovo je jedan od zaključaka sa današnjeg okruglog stola u Leskovcu o medijskim slobodama, primeni novih medijskih zakona i bezbednosti novinara, kojeg su organizovale Građanske inicijative u partnestvu sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS).

“Dobili smo medijsku scenu u kojoj nema kritičkog dijaloga i medije u kojima su novinari podvrgnuti raznim vrstama pritisaka, od ekonomskih do političkih, što je proizvelo cenzuru i autocenzuru”, ocenio je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Medijska reforma nije dala željene rezulate, pre svege zbog implementacije medijskih zakona koji su sprovedeni na način da zadovolje, pre svega partijski a ne javni interes”, čulo se na tribini, na kojoj su govorili i Zoran Sekulić, predsednik Asocijacije medija i direktor agencije Fonet, predstavnici nevladinih organizacija iz Leskovca i Niša, kao i predstavnici internet portala Jugmedia i Jugpres.

Bilo je reči i o neuspešnoj i nakaradnoj privatizaciji medija, kojih su se dokopali tajkuni, o bezebdnosti novinara, a govorilo se i o neophodnosti novinarske solidarnosti, kao i o sufinasiranju projekata u oblasti javnog informisanja, gde su, kako je potencirano, uočene velike nepravilnosti, najviše one da članovi komisija odlučuju po diktatima predsednika opština ili gradonačelnika.

“Rešenje problema je da se analizom implementacije medijskih zakona dođe do najslabijih tačaka koje su se pokazale u praksi kao generator gušenja medijskih sloboda. Naš je cilj da se u razgovoru s predstavnicima medija, nevaldinog sektora i građanima dođe do toga da se donesu novi zakoni. U svakom slučaju, da se dođe do autonomnosti i medija i novinara“, kazao je Obradović.

Tribina u Leskovcu jedna je u nizu s namerom da se prikupe lokalna iskustva i predlozi o tome kakvi su efekti implemenatcije medijskih zakona, kako bi se formulisali zaključci sa kojima će se izaći pred medijsku zajednicu, i u konsultaciji sa medijskim udruženjima i asocijacijama zatražiti od Vlade Srbije i budućeg ministarstva informisanja da preduzemu korake “kako bi se ovo katastrofalno stanje” sprečilo i kako bi se medijska reforma nastavila u pravcu kako je ranije i zamišljena.

 Foto: Jugmedia 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend