13. jul 2015.

Meksiko: Za 15 godina ubijeno 86 novinara

reporteri bez granica1Reporteri bez granica (RSF) ističu da je „zabrinjavajuću situacija“ za novinare u Meksiku, gde je ubijeno 86 novinara i medijskih radnika u poslednih 15 godina

Uoči današnje posete meksičkog predsednika Enrika Pena Nijete Francuskoj, RSF podseća da je samo u ovoj godini šest novinara i medijskih radnika ubijeno među njima Filadelfo Sančesa Sarmienta koji je nedavno ubijen, iako je napustio radio stanicu u kojoj je radio pošto je dobijao pretnje smrću tokom predsedničkih izbora u Meksiku u junu.

RSF izdvaja ubistva, otmice i napade na novinare, povećanje nekažnjivosti i „klime autocenzure“ što se „održavanje na slobodu informisanja“ i pozivaju meksičkog predsednika da preduzme mere da bi se okončalo nasilje nad novinarima u toj zemlji.

Meksiko je najopasnija zemlja na američkom kontitentu za novinare i stavlja zemlju na 148. od 180 zemalja prema indeksu novinarskih slobode koje objavljuje RSF-a, prenela je agencija AFP.

„Nekažnjivost je, nažalost, pravilo u Meksiku, delom zbog dosluhu između organizovanog kriminala i nekih političkih i izvršnih organa vlasti u zemlji“, navodi RSF u otvorenom pismu meksičkom predsedniku Nijetu uoči posete zvanicno Parizu

To je prva poseta posle 18 godina koja bi trebalo da „otopi odnose između dve zemlje“ posle diplomatskog skandala i hapšenja Francuskinje Florens Kese po optužbi za kidnapovanje pre 10 godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend