04. jul 2014.

Mijatović: Napadi poput onog na Vanju Ćalović su poziv na odstrel

dunjamijatovic02Na razvoju slobode medija u regionu treba da rade svi, a konkretno u Crnoj Gori jedan od najvećih problema su napadi na novinare i medijske kuće, saopštila je nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima, predstavnicima medija i NVO sektora – predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović koja je rekla da je užasnuta napadima na aktivistkinju nevladinog sektora Vanju Ćalović. 

Situacija u Crnoj Gori u oblasti medija nije ni malo ružičasta, konstatovala je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović nakon niza razgovora sa najvišim zvaničnicima, predstavicima medija i nevladinih organizacija.

Nerasvjetljeno ubistvo Duška Jovanovića, napad na Oliveru Lakić, Lidiju Nikčević, Milku Tadić Mijović i najnoviji slučaj brutalnog napada dijela medija na aktivistkinju nevladinog sektora Vanju Ćalović izlazi iz zone medijskih sloboda, već se u ovim napadima radi o ugrožavanju temeljnih ljudskih prava.

Mijatović je konstatovala da iako se radi na rasvjetljavanju jednog broja napada na novinare i medijske kuće, to nije dovoljno:

“Treba da dobijemo rezultate i treba da počnemo dobivati informacije o tome da su slučajevi riješeni i ne samo o tome ko su izvršioci, nego i ko su naredbodavci, ko su oni koji su naredili da se novinari tuku, da se napadaju medijske kuće. Sve dok ne dođemo u tu fazu ne možemo da govorimo o poboljšanju situacije u medijima u Crnoj Gori“ , naglasila je Mijatović.

Odgovarajući na pitanje kolika je u ovim slučajevima odgovornost države, Mijatović je rekla:

Na pitanje da li se nešto promjenilo u aktuelnoj medijskoj situaciji u Srbiji nakon polemike sa premijerom Aleksandrom Vučićem zbog cenzure u medijima i društvenim mrežama, Mijatović je rekla da ostaje pri stavovima koje je ranije iznijela o tome problemu

“Država je odgovorna građanima i odgovorni su oni koji su je izabrani od građana Crne Gore da urade sve što je moguče da se takve stvari ne dešavaju ili da se nađe način da se prekinu takve stvari. To više nijesu mediji, to je pitanje kršenje ljudskih prava, morala i digniteta osoba, pogotovo žene u crnogorskom društvu.“

Govoreći o monstruoznim napadima tabloida Informer na Vanju Ćalović, Mijatović je izrazila zabrinutost jer u tome vidi poziv na odstrel:

“Moj mandat mi ne dozvoljava da ulazim u sadržaj medija ali u ekstremnim slučajevima kao što je ovaj naravno da imam svoj stav. Zgrožena sam i ne mogu da vjerujem da je to nešto što Crna Gora prihvata kao država i kao društvo i nadam se da će se samo čuti osude ovakvog novinarstva, ako se ovo može nazvati novinarstvom. Kao osoba, kao ljudsko biće, kao žena sam užasnuta. Ono što me najviše zabrinjava jeste da se u ovome vidi poziv na odstrel određene osobe“, konstatovala je Mijatović.

Kada je riječ o napadima na Vanju Ćalović, treba dodati da je opozicioni Demokratski front zatražio od ministra unutrašnjih poslova da po službenoj dužnosti pokrene postupak oduzimanja prava na privremeni boravak u Crnoj Gori Vladimiru Bebi Popoviću, te da bude protjeran iz Crne Gore nakon što je priznao da je direktno učestvovao u monstruoznoj kampanji diskreditacije ličnosti nezapamćenoj na ovim prostorima.

Da bi se razvila sloboda medija u regionu, potrebno je da svi društveni subjekti pojačaju svoje aktivnosti, rekla je Mijatović.

Na pitanje da li se nešto promjenilo u aktuelnoj medijskoj situaciji u Srbiji nakon polemike sa premijerom Aleksandrom Vučićem zbog cenzure u medijima i društvenim mrežama, Mijatović je rekla da ostaje pri stavovima koje je ranije iznijela o tome problemu:

“Dovele su do situacije da ću ja uskoro da se vidim sa premijerom i da razgovaram o svim stvarima vrlo otvoreno i direktno da ću tim povodom otputovati ponovo u Srbiju. Dok ne odem, dok ne budem imala saopštenje kao što imam ovdje, do tada ja stojim iza svega što sam rekla“, navela je Mijatović.

Originalni tekst na sajtu Slobodna Evropa možete pogledati ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend