04. jul 2014.

Svako govori o sebi

Foto: Nenad Petrović, Beta

Foto: Nenad Petrović, Beta

Lider političke organizacije Nova demokratska stranka i bivši predsednik Srbije Boris Tadić je, uz niz kvalifikacija na račun Danasa i ličnih uvreda upućenih novinarki, treći put zaredom odbio ponudu našeg lista za intervju.

Pitanja su mu upućena u utorak, 1. jula, elektronskom poštom, uz posredovanje njegove saradnice zadužene za odnose s javnošću, a odgovor smo dobili u sredu, 2. jula.

S obzirom na rečnik koji je tom prilikom korišćen, na epitete, konstrukcije i teorije zavere, objavljujemo integralni tekst pitanja koja je novinarka Danasa Lidija Valtner poslala Borisu Tadiću, kao i odgovore iz njegovog kabineta, pa prepuštamo čitaocima da prosude o tome ko je na kom nivou.

PITANJA: „1. Kada će NDS da se registruje i izabere stranačke organe? 2. Kažete da je Vojvodina u evidentnim problemima i da treba preduzeti korake da izađe iz njih. Ipak i NDS i LSV govore o promeni Ustava i nekih zakona, što su stvari koje se ne mogu brzo uraditi, a promene su čini se potrebne odmah. Kako to objašnjavate? 3. Za sve to o čemu govorite, pogotovo za promenu Ustava partner treba da vam je SNS. Zašto oko toga najpre ne razgovarate s naprednjacima? 4. Imate li rešenja koja će za kratko vreme olakšati život u Vojvodini? 5. Da li je istina da je NDS zainteresovana da u vladi Vojvodine ima mesto pokrajinskog sekretara i mesto u TV Vojvodina? 6. Zašto su izbori u Vojvodini loša opcija i do kakvih bi tenzija moglo doći zbog njih, kako ste nedavno izjavili? 7. Zar za NDS ne bi bio rizik da u Vojvodini sarađuje sa SNS jer postoji opasnost da na sledećim izborima vaši glasači glasaju za njih, kao veću i moćniju stranku, a ne za vas kad već sarađujete s njima? 8. U DS kažu da bi njihov uslov za vas oko saradnje u parlamentu bio taj da više kritikujete SNS, ne samo SPS. Kako im odgovarate? 9. Kako procenjujete reči hvale koje premijer dobija iz Nemačke? 10. Kako ocenjujete rad Ivice Dačića kao ministra unutrašnjih poslova od 2008. do 2012? 11. Kažete da sve reforme u vreme vlade DS nisu sprovedene jer ste bili „omeđeni“ koalicijom sa strankama koje je narod izabrao. Ako mislite na SPS, zašto umesto SPS niste u vladu uveli LDP i SVM? 12. Mislite li da bi nadležni organi trebalo da se pozabave radom bivšeg direktora BIA Miljka Radisavljevića i njegovog zamenika Saše Ivanića zbog sastanka na Jelovoj gori?“

Podsetimo, kada su na sličan način, poput Borisa Tadića i njegove saradnice sada, ranije ove godine na pitanja Danasa odgovorili Zoran Živković i Vuk Drašković, objavili smo postavljena pitanja i njihove odgovore. Nastavićemo ovu praksu i ubuduće, kada god političari, bez obzira iz koje stranke dolazili i da li su vlast ili opozicija, budu neprimereno komunicirali s Danasom.

ODGOVOR: „Poštovana Lidija, Vaša pitanja su ispod svakog nekadašnjeg intelektualnog nivoa lista Danas i gospodin Tadić se nada da niste uspeli da još jednom pogledate pitanja pre nego što ste ih poslali, jer smatra da previše glupo zvuče da bi se moglo očekivati da on ozbiljno odgovara na ovakva pitanja. Osim što pitanja pokazuju da onaj koji ih je sastavljao nema osnovna znanja iz politike, pojedina pitanja svedoče i o tome da njihov autor nije u stanju da izvrši prostu računsku operaciju sabiranja do 126. Molim Vas, kada sledeći put Danas odluči da pošalje pitanja gospodinu Tadiću, da vaš novinar pokaže makar elementarno političko znanje, ali i pristojnost kakva dolikuje ozbiljnom listu kakav je Danas nekada bio. Ova pitanja ne pokazuju samo neznanje nego i malicioznost koja je u ovom obliku retkost i u najgorim tabloidima. Osobe koje nisu u stanju da sabiraju do 126 ne mogu biti ni konobari, a kamoli politički novinari. Stiče se stoga utisak da je pitanja sastavljao nekakav bivši konobar koji je zaboravio čak i da računa. Slična pitanja dobili smo od Danasa i pre nekoliko meseci i odbili smo i taj intervju u nadi da ćete nam sledeći put poslati ozbiljna pitanja i da ćemo u njima prepoznati „rukopis“ nekadašnjeg Danasa. Nažalost, nismo ga ni u ovim pitanjima prepoznali, što ne znači da nam ovaj „rukopis“ nije više nego poznat. Još jednom Vas molim da sledeći put pošaljete pitanja političkog novinara, pre svega zbog odgovornosti prema svojoj profesiji i imidžu lista za koji radite, kao i zbog činjenice da Boris Tadić daje intervjue novinarima, a ne njihovim (ne)vidljivim naručiocima tekstova i pitanja. Hvala na razumevanju. Pozdrav, Marina Komad.“

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend