27. maj 2015.

Mijatović pozdravila rezoluciju o zaštiti novinara

ruka novine freeimagesPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozdravila je rezoluciju 2222 o zaštiti novinara, koju je usvojio Savet bezbednosti UN (SB)

„Ovom rezolucijom SB stavlja akcenat na jedno pitanje od velike važnosti za slobodu medija“, ističe Mijatovićeva, navodeći da smo svaki dan svedoci napada na pripadnike medija i da države moraju da urade više na bezbednosti novinara, saopštio je OEBS.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreba protiv novinara, zaposlenih u medijima i njima pridruženog personala u situaciji oružanih sukoba.

Ovom rezolucijom, koju je predložila Litvanija, zahteva se od svih strana u oružanim konfliktima da okončaju s navedenom praksom.

„Položaj novinara koji izveštavaju iz zona sukoba širom sveta je naročito zabrinjavajuć po pitanju njihove bezbednosti. Udruženi međunarodni napori kao što je današnja rezolucija SB su ključni za povećavanje svesnosti o ovom problemu“, ističe Mijatovićeva.

Kancelarija predstavnice OEBS-a za slobodu medija će 15. i 16. juna organizovati konferenciju posvećenu trenutnoj situaciji na planu bezbednosti novinara koji izveštavaju iz zona konflikata.

 Foto: Freeimages.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend