09. feb 2016.

Milioni za Pink poslovna tajna

pink-logo_2Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenjuje neprihvatljivim stav Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) koja je podatke o kreditu Pink International company proglasila poslovnom tajnom

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), uputio je Agenciji , na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, zahtev da se dostave svi ugovori koje je AOFI sklapala sa Pink international company, kao i obaveštenje da li je kompanija Željka Mitrovića ispunila obaveze iz ugovora.

Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza  potvrdila je da je Pink international company klijent ove Agencije, da ima višegodišnje zaključene izvozne poslove i da uredno servisira svoje obaveze.

Ostali traženi podaci u vezi Pink international company, kaže se u odgovoru, u skladu sa zakonom i internim aktima, predstavljaju poslovnu tajnu.

NUNS upozorava da je Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza  zatvoreno akcionarsko društvo čiji je je jedini akcionar Republika Srbija i da raspolaže javnim sredstvima. Sama ta činjenica obavezuje AOFI da sve podatke o poslovanju učini dostupnim javnosti.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, upozorila je da je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza je u 2014. dala TV Pink milionski kredit za refinansiranje.

CINS je, povodom odbijanja AOFI da dostavi tražene podatke, uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 9. februar 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend