03. sep 2016.

Ministar Italije poručio Šarli ebdou: Možete tu olovku…

charli_mainItalijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano na neubičajeno nediplomatski način reagovao je na karikature francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo

AFP navodi da je Alfano podsetio kako je Italija stala uz „Šarli ebdo“ kada su njihovu redakciju napali džihadistički ekstremisti u januaru 2015.

„Koristeći njihovu satiru, predložio bi im gde bi mogli da nabiju olovku. Mi smo plakali zbog njihovih mrtvih, a oni ismevaju naše“, rekao je Alfano novinarima na marginama Foruma Ambrozeti, italijanske mini verzije Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji se tokom ovog vikenda održava u Černobiju na jezeru Komo.

Francuska ambasada u Rimu izdala je saopštenje u kojem je navela da vlada u Parizu ne deli razmišljanja magazina.

„Šarli ebdo“ se našao na meti kritika Italijana zbog toga što je prikazao stradale u razornom zemljotresu kao različite vrste testenine.

Na karikaturi su, između ostalog, nacrtani jedan okrvavljeni muškarac koji stoji, a pored njega piše „pasta sa paradajz sosom“, kao i stopala koja vire između spratova srušene zgrade uz natpis „lazanje“, prenosi Rojters.

Gradonačelnik mesta Amatriče, koji je najteže pogođen zemljotresom, Serđo Piroci, rekao je da je šokiran karikaturama i dodao da je uveren da takva neprijatna satira ne odražava osećanja Francuza.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend