03. sep 2016.

Saznajemo: Gašić favorit za novog šefa BIA

GasicU najuži krug za šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) ušao je visoki funkcioner SNS i bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, saznaje „Blic“

Premijer Aleksandar Vučić još nije doneo konačnu odluku, ali kako sada stvari stoje, Gašić je najizvesnije rešenje. Ukoliko premijer ne prelomi drugačije, Gašić će na mestu direktora BIA zameniti advokata Aleksandra Đorđevića.

– Imenovanje Gašića je gotovo izvesna stvar, a to bi moglo da se nađe na dnevnom redu već prve naredne redovne sednice Vlade – kaže za „Blic“ izvor iz Nemanjine 11.

Za Gašića se nezvanično spekulisalo da bi mogao da dobije rukovodeće mesto u SDPR ili kontrolu službi bezbednosti. Ono što je bilo izvesno, premijer je stavio veto na njegov izbor za ministarsko mesto iako je Gašić silno želeo da se vrati u Vladu.

Mesto direktora BIA je jedno od najozbiljnijih i najosetljivijih pozicija u državi jer se u tu agenciju slivaju svi poverljivi bezbednosni podaci vezani za unutrašnje i spoljne prilike. Za šefa BIA svaka vlast postavlja poverljivog i odanog čoveka, tako da Gašić kao rešenje nije iznenađenje za većinu ministara. On važi za predanog vojnika SNS i funkcionera koji je odan Vučiću.

Gašića, međutim, čekaju ozbiljni zadaci u BIA, a to je prvenstveno da povrati malo poljuljani lanac komande u vreme Đorđevića.

Osim Gašića, do sada je za šefa BIA pominjan i bivši ministar pravde Nikola Selaković.

Novinarka i helikopter

Bratislav Gašić je smenjen sa mesta ministra obrane zbog načina na koji se obratio novinarki B92. U žiži javnosti bio je i zbog „slučaja helikoper“, kada je postavljano pitanje komandne odgovornosti za tragediju.

 Foto: Blic 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend