19. mar 2016.

Miritelj rešava štrajk u kragujevačkoj televiziji

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova uključila se u spor između uprave i zaposlenih u privatizovanom preduzeću Radio-televizija Kragujevac koji su u sredu stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada i doprinosa

Obe strane su se saglasile da se njihov spor reši mirnim putem, posredstvom miritelja Bojana Urdarevića, sa liste Agencije, a prvo ročište je zakazano već za ponedeljak, 21. mart, potvrđeno je Tanjugu u Agenciji.

Problem je što ta televizija već dva dana ne emituje program, odnosno što se štrajk odvija bez minimuma procesa rada.

Od 69 zaposlenih u kragujevačkoj televiziji, 50 šrajkuje zbog neisplaćenih zarada za decembar 2015, januar i februar ove godine. Zaposleni, takođe, traže da im se uplate porezi i dorpinosi za celu 2012. i 2013. godinu.

Prema zakonskoj proceduri za mirno rešavanje radnog spora, miritelj ima zadatak da u roku od 30 dana kroz pregovore dođe do rešenja na obostrano zadovoljstvo strana u sporu.

S obzirom da su ovde u pitanju neisplaćene zarade, u toku pregovora će se utvrđivati i dinamika njihove isplate.

Miritelj će najpre na licu mesta formirati Odbor za mirenje koji čine predstavnici sindikata i predstavnici poslodavca.

U toku postupka razmatraju se sva sporna pitanja i predlažu rešenja, čine se međusobni ustupci sve dok se ne dođe do rešenja koje je prihvatljivo i jednoj i drugoj strani, a kada dođe do te situacije Odbor za mirenje donosi preporuku o kojoj se veća.

Ako se usvoji preporuka, sačinjava se sporazum koji ima snagu izvršne isprave.

Ovaj postupak prema zakonu može da traje do 30 dana, ali se u praksi rešava i mnogo brže ukoliko postoji dobra volja obe strane.

Od kada je privatizovana Radio-televizija Kragujevac u oktobru 2015. godine, zaposleni tvrde da su primili samo jednu zaradu za novembar, a i ta im je isplaćena nakon što su najavili da će štrajkovati, u februaru 2016. godine.

Kupac Radio-televizije Kragujevac je biznismen iz Krujevca Radojica Milosavljević, koji je osim kragujevačkog medija kupio i TV Pančevo, Centar za informisanje Novi Knežževac, TV Pirot, TV Požegu, TV Brus i Caribrod iz Dimitrovgrada, preneli su mediji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend