24. mar 2015.

Mirković i Crkvenjakov žele u RTS

99870159755102f584b015431255221_origPrvi čovek Zaječara i estradni menadžer Saša Mirković i bivši direktor RTS Aleksandar Crkvenjakov su među kandidatima za novog direktora Javnog servisa.

Od 26 pristiglih prijava Upravni odbor RTS je na sednici prihvatio devet, 12 je odbijeno, a pet ide na dodatnu proveru.

Između ostalih, na dalju proveru idu prijave Saše Mirkovića i Stanka Crnobrnje, a o novom direktoru će se naknadno glasati.

Kako je rečeno na sednici UO RTS, prijava funkcionera SNS Saše Mirkovića i dalje se proverava, dok je za prijavu nekadašnjeg urednika i novinara Trećeg kanala Crkvenjakova ustanovljeno da je validna.

Prihvaćeno je ukupno devet prijava, a osim Crkvenjakova na tom spisku su Dragan Bujošević,Dragan Đukić, Sandra Keser, Emin Golubović, televizijski producent Vilibald Erić, koji se još 2012. spominjao kao kandidat naprednjaka za ovo mesto, Dragan Karadžić, Aleksandar Avramović, Aleksandar Milutinović.

Osim njih, među prijavljenima su bili i Aleksandar Križanac (nepotpuna prijava), novinar Filip Mladenović (nepotpuna prijava), Svetislav Nedeljković (nepotpuna prijava), reditelj Stanko Crnobrnja (preispitivanje prijave), osnivač Socijaldemokratije, novinar i sekretar za informisanje SRJSlobodan Orlić, urednik i novinar na RTS Miloš Tanasković

Upravni odbor sada ima zadatak da spisak kandidata svede na pet ličnosti, od kojih će direktor javnog servisa postati onaj koji dobije dvotrećinsku većinu glasova.

Ukoliko se to ne desi, UO glasa između dva najbolje plasirana kandidata.

“Ukoliko ni u tom krugu niko ne bude dobio tih šest glasova, što je dvotrećinska većina, ponovo se raspisuje konkurs i ponovo ide na izbor. Ja se iskreno nadam da će neko dobiti, ako ne u prvom krugu, onda u sledeća dva da će dobiti tih šest glasova i da ćemo u roku od 45 dana imati izabranog novog generalnog direktora“, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski objašnjava da je RTS-u neophodan čovek sa velikim iskustvom koji se dokazao kao novinar, ali i koji je rukovodio medijskim sistemima i zna šta je misija javnog servisa i koliko ja važna njegova autonomija.

“To mora da bude profesionalac koji može i političkim i biznis i vojnostrateškim centrima moći da kaže dalje ruke od javnog servisa”, naglašava Veljanovski.

Na čelu RTS trenutno je vršilac dužnosti direktora Nikola Mirkov, koji je stupio na dužnost nakon iznenadne smrti dotadašnjeg direktora Aleksandra Tijanića krajem oktobra 2013. godine.

Nedavno je list „Blic“ naveo da je moguće i da konkurs propadne i da niko od prijavljenih ne dobije poverenje UO.

Kako je naveo list, to znači da bi Mirkov nastavio da vrši dužnost direktora u narednih godinu dana, do maja 2016. kada ističe mandat sadašnjem Upravnom odboru.

1 komentar za: “Mirković i Crkvenjakov žele u RTS

  1. Igor

    “To mora da bude profesionalac koji može i političkim i biznis i vojnostrateškim centrima moći da kaže dalje ruke od javnog servisa”, naglašava Veljanovski.
    A koji od ovih 9 kandidata to može da ispuni, odnosno da svi zajedno rade ne bi mogli ovo ispuniti.

    25. мар 2015. at 14:30

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend