21. jan 2016.

Miško, ovuda nećeš proći!

4822-tastatura-botoviIako se u tekstu koleginice Ćirković, čije objavljivanje će uskoro navršiti devet godina, reč „izbori“ pominje samo jednom, botovi su se okomili na ideju da oni treba da budu raspisani na svim nivoima, pa i u Beogradu

– Na portalu dnevnog lista Danas, koji je prema rezultatima objavljenim pre par dana bio jedan od najtraženijih pojmova u pretraživaču Gugl prošle godine, svakodnevno se susrećemo sa takozvanim „botovima“, koji šalju unisone komentare na određene tekstove. U jednom danu nekada nam stigne i po više stotina botovskih komentara, koje uglavnom ne objavljujemo jer bismo tako obesmislili ideju o dijalogu čitalaca sa našim autorima, kao i međusobnoj razmeni mišljenja, stavova.

Pošto ne objavljujemo takve komentare, u poslednje vreme smo primetili kako botovi biraju tekstove koji uopšte nemaju političku „težinu“, recimo iz oblasti kulture, sporta, čak i servisne informacije. Najnoviji biser se odnosi na komentarisanje tekstova koji su na našem portalu objavljeni pre više godina. Evo i primera: uz kolumnu Ruže Ćirković, „Prvo, pa – Miško“ objavljenu 26. februara 2007, u sredu 20. januara 2016. pristigla nam je lavina komentara povodom predstojećih izbora.

Iako se u tekstu koleginice Ćirković, čije objavljivanje će uskoro navršiti devet godina, reč „izbori“ pominje samo jednom, botovi su se okomili na ideju da oni treba da budu raspisani na svim nivoima, pa i u Beogradu. Komentari variraju po „oštrini“, od: “ Sasvim realna odluka da se i izbori za Bgd. održe isti dan, znantno će se smanjiti troškovi izbora“, ili “ Trebalo bi i Beograđanima dati šansu da biraju skupštinu“, pa sve do “ Očekujemo ubedljivu pobedu SNS“, “ Glasaćemo za najbolje – SNS“. Komentar “ Gradonačelniku treba novi mandat, siguran sam da će dobiti ponovo šansu jer je dobro radio svoj posao“ je apsolutni nonses, jer komentar koji je juče pristigao na tekst objavljen u februaru 2007. bi trebalo da se odnosi na Nenada Bogdanovića, koji je preminuo u septembru te godine. Ili je autor komentara mislio na Sinišu Malog?

Botovski komentari koje dobijamo su najčešće sa „naprednjačkim“ predznakom, mada ne možemo da isključimo mogućnost da je ovaj put, umesto „partijskog komentarisanja“ po sredi i šala iz nekog od protivničkih tabora jer je prosto neverovatno da se ostavljaju „digitalni otisci“ na tekst koji je star skoro deceniju, a u kojem nema ama baš ni jedna „pikanterija“, osim što je koleginica Ćirković tada, gotovo uzgred pomenula kako je istoričar Predrag Marković rekao da bi Socijalističkoj partiji Srbije najbolje mesto bilo u istoriji. Marković je, da podsetimo, prošle godine postao potpredsednik SPS.

I nadalje očekujemo druženje sa botovima, naročito kako se predizborna kampanja bude zahuktavala. Štaviše, možemo da kažemo kako botove već svojatamo kao svoje jer se s njima družimo svakog dana. Osim toga, mali urednički tim portala Danasa umeju prilično da zabave komentarima koji kao da se štancaju ispod gutemberskovske prese, nehajući da smo već uveliko zagazili u digitalno doba. Ipak, da se zna: uz malu reinterpretaciju naslova kolumne koleginice Ćirković, a referišući se na kultni film Slobodana Šijana „Ko to tamo peva“, poručujemo – „Miško, ovuda nećeš proći!“

Kako se radi?

Botovanje je u principu relativno jednostavna „manufaktura“. Takozvani „skroleri“ prolaze kroz baze podataka, najčešće digitalnih izdanja medija i traže ključne reči (u ovom slučaju „izbori“), a onda se boterskoj armiji prosleđuje link teksta na koji treba ostavljati komentare. Međutim, ne umeju svi „skroleri“ da „čitaju“ baš najbolje, recimo da vide datum obljavljivanja teksta. Sledeća faza takođe može biti „mašinska“ kada se „vrte“ unapred predefinisane rečenice, menjaju (lažna) imena komentatora. Ovu fazu je moguće vršiti i ručno, kada „partijska vojska“ postavlja komentare.


Autor je urednik portala www.danas.rs

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend