06. nov 2015.

Moskva besna zbog karikatura „Šarli ebdo“

Stitched Panorama

Moskva je besna zbog karikature u nedeljniku „Šarli ebdo“, na kojoj je prikazana avionska nesreća u Egiptu, kaže portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov

„U ovoj zemlji mi to zovemo jasno rečju – bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, samoizražavanjem ili bili čim drugim. To je čisto bogohuljenje“, rekao je on novinarima, prenosi Tas.

Peskov je rekao da je sa kolegama pokušao da pronađe karikature o novinarima magazina, koje su teroristi ubili, „ali nismo uspeli da ih nađemo“.

„Da su takve karikature objavljene i one bi bile bogohuljenje“, naglasio je on.

„Tako se barem mi ponašamo u ovoj zemlji. Ne komentarišem moralne standarde Francuza – to je njihova stvar – ali u ovoj zemlji to je bogohuljenje“, ponovio je Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva neće kontaktirati Pariz ovim povodom, jer „Šarli Ebdo nije zvaničan magazin i nema veliki tiraž“.

Avion A321 aviokompanije Kogalimavia srušio se u subotu u Egiptu i tom prilikom je poginulo svih 224 putnika i clanova posade, većina iz Rusije.

Dve kontroverzne karikature o ovoj tragediji objavljene su u poslednjem broju magazina Šarli Ebdo.

Na jednoj se vide delovi aviona i putnik kako padaju s neba na bradatog naoružanog muškarca u, kako se čini, muslimanskoj odeći. Iznad piše: „Islamska država: Ruska avijacija pojačava bombardovanje“.

Na drugoj slici nacrtana je lobanja među ostacima aviona i telima nastradalih putnika, koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

Šef spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov takođe je oštro kritikovao ove karikature kao nemoralne.

 Foto: Dmitry Boyarin / Flickr 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend