06. nov 2015.

Selaković: Ispitaću zašto je slučaj Ćuruvija spor

286427_nikola-selakovic-foto-fonet_fMinistar pravde Nikola Selaković rekao je da će na osnovu sudske dokumentacije ispitati kojim tempom ide suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije

„Očekuje se da taj postupak ide brže. I Ispitaću na koje je vreme to suđenje zakazivano i u odnosu na to ćete dobiti informaciju“, odgovorio je Selaković na novinarsko pitanje zbog čega se suđenje „razvlači“.

„Ovo je jedan od izuzetno važnih slučajeva za javnost, s obzirom na to kada je ubijen Ćuruvija i na kakav brutalan način“, rekao je Selaković i podsetio da se godinama unazad na tom planu nije radilo ništa vidljivo do ove vlade.

Ministar pravde je ukazao da Specijalni sud u kom se odvija suđenje za ubistvo Ćuruvije ima ozbiljne probleme sa manjkom sudnica i da je problem naći termin za sva suđenja koja su u toku.

On je naglasio da je njegovo mišljenje da mnogi sudski potupci u Srbiji traju duže nego što se očekuje i naveo primer 130 radnih sporova koji traju duže od 10 godina, a zakonski rok za njihovo rešavanje je šest meseci.

„Ne komentarišem sudske odluke, čak ni o Goluboviću“

Selaković u je takođe poručio da kao ministar nema pravo i da neće da komentariše nijednu sudsku odluku, pa ni u slučaju odlaganja izdržavanja kazne Kristijanu Golubviću.

„Kao ministar pravde, za razliku od advokata, ne komentarišem sudske odluke i ne vršim pritisak na rad suda. Naročito se to neće dogoditi posle katastrofalne činjenice da iz sudskog budžeta moramo da platimo 3,6 miliona evra za oslobađajuću presudu takozvanoj stečajnoj mafiji“, rekao je Selaković novinarima nakon otvaranja Prekršajnog suda u Beogradu.

Ministar je podsetio da je taj slučaj počeo u vreme neke druge vlade (2006. godine), kada su hapšenja „maltene prenošena direktno“, dok sada ova vlada mora da plaća dugove za to.

Vrativši se na temu Golubovića, Selaković je postavio pitanje da li neko može da mu kaže da li je ta odluka nezakonita ili je doneta u skladu sa zakonom.

„Sud treba da bude suveren u donošenju odluka. Ko koga štiti, ne može ministar to da ispituje“, rekao je Selaković.

Upitan za zahtev javnog tužioca u Mladenovcu Radiodifuznoj agenciji da se obustavi emitovanje „Farme“, ministar je rekao da će taj slučaj proveriti, jer do sada nije bio upoznat sa tim.

 Foto: Fonet  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend