08. okt 2015.

Mračna tajna koja se krije iza uspeha prebogatih Emirata

676573_ahmed-mansur-ap-1_ffUjedinjeni Arapski Emirati u očima sveta prepoznaju se po luksuznim hotelima, kulama koje dodiruju nebo…kao mesto na kome je sve moguće

U odnosu na strogu, šerijatsku Saudijsku Arabiju u komšiluku, Emirati deluju kao oaza otvorenosti i tolerancije.

Ipak, nije sve tako sjajno kako deluje na prvi pogled, tvrdi aktvista za ljudska prava Ahmed Mansur (46).

– Vlasti pokušavaju da na svaki način ućutkaju kritiku. Hapse ljudi u pola noći, drže ih u tamnicama po nekoliko meseci, koriste psihofizičku silu kako bi izvukli priznanja, nakon čega na isceniranim suđenjima svoje neistomišljenike šalju na dugogodišnju robiju – navosi Mansur.

Mansur je dobio prestižnu „Martin Enals“ nagradu za doprinos razvoju ljudskim pravima u zalivskim zemljama. Ipak, nagradu nije mogao da preuzme u Ženevi jer su mu vlasti Emirata zabranile da putuje u inostranstvo.

– Zalivske zemlje ne mare za ljudska prava, i ljud to moraju da znaju. Oni misle samo o nafti, zlatu i visokim zgradama. Sve bogate zemlje krše ljudska prava zarad svojih interesa – poručio je Mansur iz Dubaija za britanski „Independent“.

Aktivisti ne prolaze dobro u Emiratima, a to je na svojoj koži osetio upravo Mansur.

Kada je 2011. godine potpisao peticiju za demokratske i ekonomske reforme, protiv njega je, kako tvrdi, organizovana „kampanja brisanja sa interneta“.

Svaki trag o mansuru nestao je sa interneta, a on tvrdi da su za to odgovorne tajne službe UAE.

– Tviter, fejsbuk, blogovi, radio, televizija…svi su širili laži o meni, a ja nisam mogao da se branim – rekao je Mansur.

U aprilu 2011. godine je uhapšen, zatvoren i osuđen na osam meseci zbog „vređanja vladara“.

Prvobitno je osuđen na tri godine, ali je zbog ogromnog pritiska međunarodnih organizacija za ljudska prava ta kazna redukovana na 8 meseci.

Autor: V. F.

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend