03. okt 2015.

N1 čeka odgovore – Koga štiti komunalna policija?

Komunalci guraju fotografa Istinomera Dragana Kujundžića

N1 i dalje traži odgovor na pitanje – zašto je komunalna policija pre nedelju dana sprečila novinare Istinomera da snime intervju sa aktivistom inicijative „Ne davimo Beograd“, Dobricom Veselinovićem. Za sada iz te službe sa našom kućom komuniciraju samo putem elektronske pošte

Na naše pitanje zašto su ekipi Istinomera i njihovom sagovrniku 25. septembra napisali prekršajne prijave zbog „ometanja službenog lica na gradilištu“, kada ovo mesto to nije – komunalci su nam u mejlom odgovorili sledeće:

„Postupajući shodno zakonom datim ovlašćenjima, komunalni policajci su im izdali prvo upozorenje, a zatim i naređenje da se gradilište, kako zbog lične bezbednosti lica, tako i zbog ometanja radova koji su bili u toku, napusti.“

Ali, nepostojeće gradilište je najmanji problem. U mejlu komunalne policije se navodi i sledeće:

„Kako se sa snimka može videti, snimanje niko nije sprečavao, niti je prema licima u prekršaju primenjivana bilo kakva sila nakon što su ista pristala da sarađuju sa komunalnim policajcima.“

Međutim, akteri ovog incidenta tvrde drugačije, a za to imaju i video kao dokaz.

Ne znam, možda oni imaju definiciju sile malo drugačiju. Taj gospodin me je uhvatio za ruku. Potpisao mi se po ruci, imam četiri njegova prsta, masnicu na ruci, odgurnuo me je To se ne vidi na snimku ali sam se zateturao čak“, kaže fotograf Dragan Kujundžić.

Ekipa Istinomera i Dobrica Veselinović sada očekuju da komunalni policajci koji su ih sprečili da snime intervju i tom prilikom primenili fizičku silu, snose posledice.

Svakako su pokrenuti ti pravni procesi, ali svakako je to ono što pokazuje na šta će Beograd na vodi ličiti, da će imati neku vrstu privatnog obezbeđenje i komunalnu policiju koja služi nejasnim, privatnim interesima“, smatra Dobrica Veselinović.

Koga štiti komunalna policija i da li je u ovom slučaju prekoračila svoja ovlašćenja – ni N1 ne odustaje od tih pitanja – odgovor čekamo.

Video prilog pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend