04. okt 2015.

Otpor cenzuri u ‘Slobodnoj’: Pavičić otkazuje suradnju ako urednici ne objave Pilićevu kolumnu?

slider_jurica_velikaKolumnist Slobodne Dalmacije, pisac Jurica Pavičić protestirao je kod glavnog urednika splitskog dnevnika Ive Bonkovića te kod jednog od upravljačkih kadrova EPH Tomislava Wrussa zbog cenzuriranja tekstova novinara i kolumnista Damira Pilića. Lupiga vam na uvid daje mail koji je s mail adrese Jurice Pavičića poslan kako bi informirao kolege, a u kojem stoji da će otkazati suradnju Slobodnoj Dalmaciji ukoliko splitski dnevnik ne objavi cenzuriranu kolumnu Damira Pilića, koju smo na Lupigi već objavili u tekstu pod naslovom „Slobodna? Jesi kurac!“  

Pavičić je kolegama napisao:

Poštovani!

Pred nekoliko mjeseci, kolege Tomić i ja otkazali smo suradnju u Slobodnoj Dalmaciji zbog otkazivanja kolumne kolegi Borisu.

Tom prilikom, i uprava i glavni urednik su nas uvjeravali da je riječ o njihovoj pogrešci i nepromišljenosti, te da nipošto nije riječ o ideološkom pitanju. Glavni urednik nas je uvjerio da Slobodna Dalmacija neće biti i postati novina nekritična prema HDZ-u. Stoga smo- u dobroj vjeri- odlučili obnoviti suradnju.

Danas u Slobodnoj nije izišla kolumna Damira Pilića koja se bavi odnosom utjecaja HDZ-ove ideologije i vrijednosnih orijentacija mladih. To je tekst na legitimnu temu, napisan profesionalno i odstrašćeno. Nije izišao. Zaključujem da nije izišao jer kritizira HDZ. 

Ja – a vjerujem ni kolega Tomić – ne možemo imati različite kriterije prema dvojici kolega. Stoga, ukoliko ovaj tekst ne bude objavljen u nekom razumnom roku, ja više neću pisati za Slobodnu Dalmaciju. 

Jurica Pavičić, novinar

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend