19. avg 2015.

Naglo prekinut intervju s Pupovcem „Zamislite da je u Jasenovcu 1946. zabranjena latinica“

655135_pupovac-01-yt_fPredsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u utorak da pitanje dvojezičnosti nije problem samo za Vukovar, već je to problem za srpsku zajednicu u celoj Hrvatskoj.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ponovio je, u ime srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, da je odluka vukovarskog Gradskog veća o izmeni Statuta kojim se ne predviđa postavljanje dvojezičnih tabli na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama, u suprotnosti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u sukobu s obavezama koje je Republika Hrvatska preuzela kao članica Evropske Unije, ali i u sukobu prema obvezama Republike Hrvatske prema drugim međunarodnim organizacijama, piše „Jutarnji list“.

Odličan Milorad Pupovac u Dnevniku Nove TV, opet (već drugi put) s dvoje potpuno nedoraslih novinara.

Na pitanja novinara kakav bi model bio prihvatljiv i u kojemu bi se vremenu mogla uvesti dvojezičnost u Vukovaru, Pupovac je istakao da je za taj problem rešenje potrebno tražiti u dijalogu odnosno, rekao je, potrebno je sesti i razgovarati s institucijama i s predstavnicima srpske zajednice u gradu Vukovaru.

Nakon odluke o ćirilici u Vukovaru, Srbi na potezu
Selaković: Nedopustiva reakcija Evrope na ukidanje ćirilice u Vukovaru, Srbi nisu boks-vreća
To se, po njemu, nije napravilo već se, dodao je, „nastavilo ‘silovati’ jednostranim postupcima i zapravo se dogodilo da je Statutom ozvaničeno ono što je kampanjom protiv ćirilice u protekle zadnje dve godine činjeno“.

Upitan kada on lično smatra da će profunkcionisati dvojezičnost u Vukovaru, predsednik SNV-a istaknuo je kako to nije problem samo za Vukovar, već je to po njemu problem za srpsku zajednicu u celoj zemlji, odnosno za toleranciju u celoj zemlji.

Jer, rekao je, „o tome ne izveštavaju samo lokalni radio ili regionalna televizija, i da se stoga to oslikava na ukupno stanje, a ne samo na grad Vukovar i problem vukovarske dvojezičnosti predstavlja ozbiljan problem za zemlju“.

Ponovio je i da se srpska zajednica oko tog problema i do sada obraćala hrvatskim institucijama, a Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara obratiće se nadležnom Ministarstvu a ako bude potrebno i Ustavnom sudu.

Komentarišući pitanje novinarke ko bi za to trebalo da bude kažnjen, Pupovac je poručio „da se u ovoj zemlji kažnjava vrlo selektivno“.

Na pitanje novinarke kako razume sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac je odgovorio protivpitanjem pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946, 1947. ili 1948. godine kada bi da neko na primer u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom rekao da latinično pismo ne sme da bude u upotrebi.

To je zatim uporedio sa situacijom Vukovara u kojem se novonastalom situacijom po njemu, 20 godina nakon rata pokušava „obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati ne možete to da primenjujete Zakonom zbog toga što mi mislimo da vas ne treba tamo toliko biti, zbog toga što je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga“.

Novinarka je pak nekoliko puta spomenula kako je ovo 2015. godina i naglo završila razgovor zahvalivši Pupovcu na gostovanju.

Tokom dana video sa gostovanjem Milorada Pupovca Novoj TV skinut je sa jutjuba.

 Foto: Youtube 
Preuzeto sa: Blic

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend