19. avg 2015.

Maša novi medijski magnat

Focused_Cameras_at_Wiki_Conference_India_2011-11Radoica Milosavljević (68) iz Kruševca kupio tri televizije, a namerava još pet. Želi da napravi isplativ posao

Ako je broj firmi merilo, Radoica Milosavljević Maša preti da postane jedan od najvećih medijskih magnata u Srbiji, bar kada je reč o elektronskim medijima. Na listu televizija kojima će da gazduje, ovaj Kruševljanin dodao je RTV Kruševac i RTV Kragujevac, a prethodno je kupio i RTV Pančevo. Prvi planovi bili su mu da sagradi medijsko carstvo od 11 TV stanica, ali je od nekih u međuvremenu odustao. Na spisku je ostalo ukupno osam televizija, kaže Milosavljević za „Novosti“.

Na sve što je do sada kupio ili tek planira da pazari, Radoica Milosavljević potrošiće kao za jedan luksuzniji stan u centru Beograda, manje od 300.000 evra. Ne misli da je rizik ulagati u televizije i smatra da će, mada se za svojih 68 godina života nikada nije bavio medijima, biti uspešan u ovom biznisu.

Brojke
87.000 evra platio rtv pančevo
14.000 evra izdvojio za RTV kruševac
85.500 evra koštala ga RTV Kragujevac

Iako mnogi upiru prstom u njega i sumnjaju da medije kupuje iz političkih razloga, Milosavljević tvrdi da su njegovi motivi sasvim drugačiji.

– Ja ću od tih televizija da napravim profitabilne kuće. Znam kako ću to da uradim i zbog toga ih i kupujem – tvrdi ovaj Kruševljanin, koji je vlasnik preduzeća „Sloga“, doma zdravlja i suvlasnik jedne visoke škole.

– Kupujem svojim novcem, zbog svog, a ne zbog tuđeg interesa. Sve te priče u kojima mene dovode u vezu sa nekim političarima nisu tačne. Ja sam član SPS od osnivanja, bio sam na raznim funkcijama, pa i zamenik gradonačelnika Kruševca od 2009. do 2012. godine. Posle toga sam se povukao iz politike, a aktivan sam samo u biznisu.

Pojedini mediji dovode ga u vezu sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Kažu, iza Radoičinog medijskog plana stoje ministar i njegova stranka.

– Jedina veza između Gašića i mene je što smo iz istog sela. Sedeo sam sa njegovom majkom u klupi, dok smo išli u školu – priča Milosavljević.

– Sam odlučujem gde ću da ulažem novac zarađen privatnim biznisom. Siguran sam da smanjenjem broja zaposlenih u medijima koje sam kupio i stavljanjem ovih kuća u sistem privatnog preduzetništva, mogu da zaradim. Imam tim ljudi koji se bave medijima i koji me savetuju, a nameravam i da sarađujem sa ljudima koje zateknem u ovim kućama.

Ovaj kruševački privatnik planira da kupi još i TV Šumadiju iz Aranđelovca, TV Pirot, TV Caribrod iz Dimitrovgrada, TV Brus i RTV Trstenik. Time bi zaokružio svoju medijsku imperiju. Pančevačku televiziju pazario je za 87.000 evra, kruševačku za 14.000, a kragujevačku za 85.500 evra. Radoica Milosavljević kaže da je u startu bio zainteresovan i za Tanjug, ali da je odustao, jer želi da se fokusira na televizije.

Najavljuje da će ponovo konkurisati i za RTV Trstenik, na čijoj licitaciji je učestvovao, ali su ga pobedili drugi kupci, koji su na kraju odustali zbog nerealne cene.

U nekim od medija kojima će Radoica gazdovati najveći broj radnika otišao je uz otpremninu. U RTV Pančevo ih je od 64 odstalo samo pet. I u RTV Kruševac samo 20 od 90 namerava da ostane. Ali kruševačkog biznismena ni to ne sekira:

– Snaći ćemo se – kaže.

Bio je osuđen, ali davno

– Medije koji pišu da sam robijaš i da sam u zatvoru bio više puta, već sam tužio. Ne krijem da sam bio osuđen na 16 meseci zatvora i to zbog prekoračenja ovlašćenja na mestu predsednika Sportskog kluba Napredak iz Kruševca. To je bilo 1978. godine i nije mi zbog toga pravljen nikakav problem kada sam biran na javne funkcije – od predsednika sportskog saveza do zamenika gradonačelnika. Ne znam što bi to smetalo da kupim medije svojim pošteno zarađenim novcem – kaže Radoica Milosavljević Maša.

Bačka palanka rekordno!

RTV Bačka Palanka rekorder je po postignutoj ceni na javnom nadmetanju – sa početnih 9.818 do konačnih 249.000 evra! Ovu cenu ponudio je Pavle Anušić i postao vlasnik medijske kuće. Njegova ponuda bila je jedna od tri pristigle. U ovoj kući svi zaposleni uzeli su otpremnine.

Niko se nije prijavio za kupovinu „Glasa Podrinja“ iz Šapca, RTV Pruga iz Lajkovca, TV Ljig, RTV Mlava iz Petrovca na Mlavi, Radija Požega i Radija Pirot, pa će oni ići u drugi krug privatizacije.

 Foto: Victor Grigas 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend