07. maj 2016.

Nagrade za istraživačko novinarstvo RTS-u, BIRN-u i KRIK-u

nagrada_za_istrazivacko_novinarstvo_2016_nunsJedanaestu godinu za redom, Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku ambasade SAD, dodelilo je nagrade za istraživačko novinarstvo. Bila je to još jedna prilika da se progovori o tome kako je biti novinar istraživač u Srbiji

Da istraživačko novinarstvo, uprkos svemu, u Srbiji i dalje živi potvrda su i radovi pristigli na konkurs NUNS-a. Izdvojila su se tri – u kategoriji elektronskih medija prilog novinarke RTS-a Vere Aksentijević o problemima sa kojima se u zdravstvenim ustanovama suočavaju psihijatrijski bolesnici. U konkurenciji štampe prvu nagradu osvojio je tekst novinara BIRN-a Aleksandra Đorđevića o kreditima koje je davala Viša poslovna škola, dok je kod onlajn medijima kao najbolji proglašen serijal tekstova novinara KRIK-a Dragane Pećo i Stevana Dojčinovića i njihovog kolege iz Bugarske Atanasa Čobanova o poslovima gradonačelinka Beograda Siniše Malog.

Dojčinović objašnjava kako je u Srbiji danas biti novinar istraživač. „Mi smo konstantno bili pod nadzorom, u tabloidima su se pojavljivale fotografije sa naših sastanaka sa nekim od izvora, i to stare i po godinu dana. Uz to smo imali kampanje koje su vođene protiv nas preko medija, a i naši izvori su bili pod pritiskom“, podseća Dojčinović.

Nagrađeni novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević smatra da novinari treba da se bore za slobodu govora. „Nismo se susretali sa ljudima u fantomkama, ali mislim da svi ti pritisci idu uz ovaj posao kojim se bavimo. Sloboda medija već postaje deplasirana priča, mislim da je sloboda govora osnovna stvar koja ovde postaje ugrožena i za koju mislim da ćemo svi mi zajedno morati malo više i svesrdnije da se borimo“, kaže on.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović zato smatra da je nagrađivanje istraživačkog rada podrška novinarima, ali i poruka vlastima. „Da nema demokratskog društva bez slobodnih medija, da nema demokratije u kojoj mediji nisu četvrti stub i kontrolor vlasti, da nema demokratskog razvoja bez novinara koji mogu bez ikakvih pritisaka i pretnji da obavljaju svoj posao“, navodi Obradović.

Koliko god istina bila nepovoljna za one koji drže poluge moći, novinari, kaže američki ambasador Kajl Skat, trebalo bi da istraju u svom poslu. Pretnjama i pritiscima kojima su izloženi mora se stati na put.

„Oni koji zastrašuju ili napadaju novinare ugrožavaju slobodu izražavanja i slabe demokratiju. Brza osuda javnosti je važna, ali nije dovoljna. Napadi moraju biti u potpunosti ispitani, počinioci napada moraju biti uhapšeni i osuđeni”, poručio je Skat.

Ambasada SAD nastaviće, kaže Skat, da podržava slobodu medija i istraživačko novinarstvo u Srbiji, a najboljima u toj oblasti ove godine pripala je i nagrada od 100 hiljada dinara.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: NUNS / Twitter  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend