23. jul 2014.

Napadnuti reporter BBC-ja i ured Al Jazeere u Izraelu

bbcarabicgazaizrael_FerasKhatib_bbc625Reportera TV mreže BBC Arabic napao je u utorak ljutiti izraelski promatrač tokom izvještavanja uživo o strahotama koje se događaju u Gazi.

Feras Khatib izvještavao je iz izraelskog grada Ashkelon blizu granice s Pojasom Gaze u kojoj je posljednjih dana ubijeno više od 500 ljudi.

Bez obzira na napad, Khatib je nakon kratke pauze nastavio s izvještavanjem, a članovi njegovog tima udaljili su bijesnog napadača.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je još je u ponedjeljak da Vlada Izraela traži način da zabrani rad Al Jazeeri u Izraelu.

I ured Al Jazeere u Gazi napadnut je od Izraelaca zbog čega je ta televizijska mreža poslala pismo premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Izraelska vojska s dva je hica upozorenja pucala na zgradu Al Jazeere što je potvrdila i sama vojska.

Pucnjava je izazvala paniku među civilima koji rade u zgradi. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman rekao je još je u ponedjeljak da Vlada Izraela traži način da zabrani rad Al Jazeeri u Izraelu.

Lieberman je optužio Al Jazeeru da je glasnik Hamasa te je kazao da njegovo ministarstvo pokušava spriječiti Al Jazeeru da emitira s izraelskog teritorija kao vid kazne državi Katar koju smatra glavnim financijerom terorizma na Bliskom istoku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend