23. jul 2014.

Paket medijskih zakona pred vladom, bez javnog servisa

Sindikat novinara Srbije ne zna šta sadrže nacrti zakona

Sindikat novinara Srbije ne zna šta sadrže nacrti zakona

Paket medijskih zakona naći će se pred Vladom Srbije na sednici u četvrtak i odmah će biti prosleđen parlamentu, potvrđeno je novinarskom sindikatu u Ministarstvu kulture i informisanja.

Reč je o zakonima o javnom informisanju i o elektronskim medijima. Na sednici se neće naći treći propis iz tog paketa – zakon o javnom servisu.

– Mi sada ne znamo kako izgledaju ti nacrti zakona. Bili smo potpuno isključeni iz celog toka izrade medijskih zakona. Nadam se da će Udruženje novinara Srbije ostati pri onome što smo zajedno potpisali 17. septembra 2013. godine – rekao je koordinator za medijsku reformu u Sindikatu novinara Srbije Milan Petković.

Kako je objasnio, u tom zajedničkom dokumentu od Ministarstva je zahtevano, kao minimum zajedničkog interesa medijskih organizacija koje okupljaju 95 odsto medijskih radnika u Srbiji, „da medijski zakoni idu u paketu, a ne parcijalno, kao što se dešava“ i da u zakonu o javnom informisanju i o medijima bude propisano da „opštine i gradovi iz svojih buyeta izdvajaju najmanje dva procenta godišnje“. On je izrazio očekivanje da će kroz samu proceduru, amandmanski predlog biti promenjen i da zakon neće biti usvojen u sadašnjem obliku jer „u suprotnom sledi gašenje velikog broja medija u vrlo kratkom roku“.

Kako se čulo na jučerašnjem skupu, novinari su očekivali demokratizaciju i decentralizaciju srpske medijske scene.

Kako se čulo na jučerašnjem skupu, novinari su očekivali demokratizaciju i decentralizaciju srpske medijske scene. Ali, kako je dodao Petković, usledila je diskriminacija od samog početka tog procesa, pa niko iz Koalicije zaposlenih u medijima, niti novinarskog sindikata nije pozvan na skupove posvećene ovoj temi. Tako iz tih organizacija nije bilo članova radne grupe, dok je ANEM dobio čak dva mesta, predstavnika tog udruženja Slobodana Kremenjaka i državnog sekretara Sašu Mirkovića.

– S druge strane, nama nisu dozvoljavali ni da budemo posmatrači u radnoj grupi, čak ni dan pre dolaska zakona na sednicu Vlade ne znamo šta piše u njima – negodovao je Petković.

Kako ističe, član 50 Ustava kaže da svako može biti osnivač medija u Srbiji, a da to ovi zakoni ne podrazumevaju već se to zabranjuje lokalnim samoupravama. Isto tako, Zakon o lokalnoj samoupravi nalaže opštinama i gradovima da se staraju i brinu o informisanju na lokalnom nivou, a isto to važi i za Zakon o glavnom gradu. Petković podseća i na odluku Ustavnog suda iz aprila 2012. godine, kojom je odbijena inicijativa ANEM-a da se ospori pravo lokalnim samoupravama da budu osnivači medija. Petković je podsetio i na preporuke ministara Saveta Evrope 2007. godine, u kojima se spominju i lokalni javni servisi, i konstatovao da je „sve to u skladu s onim za šta se zalažu Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima“. Istovremeno, podseća na to da je medijskom studijom, koju je finansirala Evropska komisija, predviđeno postojanje regionalnih i lokalnih javnih servisa.

– Nasuprot svemu tome, parcijalno se iz medijske strategije izvlače pojedini delovi, koji odgovaraju određenim interesnim grupama, a rešenje o kojema je bilo najviše polemike kod izrade te strategije o formiranju regionalih javnih servisa, nije se našlo u novom zakonu – rekao je Petković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend