19. jun 2014.

Napadnuto 17 novinara na Mundijalu

World-Cup-media

Najmanje 17 novinara, koji izveštavaju sa Svetskog prvenstva u fudbalu, bili su žrtve napada od početka spektakla, saopštila je Interamerička novinarska asocijacija. IAPA je pozvala brazilske vlasti da istraže prijavljene incidente.

Asocijacija je navela da brazilski zvaničnici moraju da ostanu budni zbog akta nasilja koji umanjuju pokušaje da se prikupe informacije i izveštaji o protestima ljudi koji se ne slažu sa veliki ulaganjima u organizaciju Mundijala, dok se milioni stanovnika Brazila bore sa siromaštvom u zemlji, prenosi Tanjug.

„Osuđujemo i zabrinuti smo zbog činjenice da su, dok obavljaju svoj posao, desetine novinara pretučeni i sprečavani da rade svoj posao, u većini slučajeva od bezbednosnih snaga“, rekao je predsednik Komiteta Asocijacije o slobodi štampe Klaudio Paoliljo.

„Žalimo što se ove agresivne akcije nastavljaju uprkos merama koje su usvojile organizacije novinara i zvaničnih saopštenja ratifikacije principa nenasilja protiv novinara“, naveo je Paoliljo.

Od početka Svetskog prvenstva, novinari su napadnuti u Belo Horizontima, Fortalezi, Porto Alegri, Rio de Ženeiru i Sao Paolu pošto su izveštavali za američku mrežu Si-En-En, Rojters i AP kao i za druge medije, a neki od njih su i nezavisni novinari.

Za originalni tekst na sajtu RTS-a kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend