20. jun 2014.

OEBS: Sprečiti curenje podataka

burkhardŠef misije OEBS-a u Beogradu Piter Burkhard apelovao je na policiju i tužilaštvo u Srbiji da spreče „curenje“ informacija iz istrage u medije, jer to može da ugrozi uspešno vođenje krivičnih postupaka.

Pretpostavka nevinosti podrazumeva da se okrivljeni u javnosti ne prikazuje kao počinilac krivičnog dela dok se to ne dokaže, upozorio je Burkhard na otvaranju regionalne konferencije o tužilačkoj istrazi, prenosi Fonet.

Burkhard je dodao da se ne sme zaboraviti da je tužilac glavni u fazi istrage i da je zato ključna stvar njegova saradnja sa policijom.

Veći deo faze istrage nije javan i zato treba da se zaštite ljudska prava, ukazao je Burkhard.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić je, govoreći o tužilačkoj istrazi, naglasio da postoje jasni razlozi zašto se Srbija opredelila za taj koncept, „sa svim vrlinama i manama koje nosi“.

„Živimo u velikom stepenu kriminaliteta i porasta terorizma. Zato država mora biti daleko jača. Oštrica države mora biti takva da može da saseče sve probleme“, poručio je Ilić.

Sekretar Ilić je dodao da Ministarstvo pravde mora da prati primenu Zakona o krivičnom postupku i da, ukoliko je neophodno, predloži njegove izmene.

Ilić je, međutim, naglasio da nije sve u normativnom delu, nego treba ojačati i reformisati tužilaštvo, i u narednim godinama omogućiti da se istraga vodi na pravi način.

Za originalni tekst na sajtu RTS-a kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend