25. nov 2015.

NDNV i NUNS: Mediji civilnog društva rešenje za informisanje na manjinskim jezicima

nuns ndnvTo može biti odličan model za informisanje na jezicima nacionalnih manjina

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su danas zaposlene u višejezičnim i manjinskim medijima koji se zbog neuspešne privatizacije nalaze u procesu gašenja da iskoriste zakonske pogodnosti i pokrenu postupak osnivanja medija civilnog društva.

NDNV i NUNS su u saopštenju za javnost ocenili da to može biti odličan model za informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Ta dva novinarska udruženja su zatražili od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), RATEL-a, Ministarstva kulture i informisanja i drugih nadležnih institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se otklonile sve prepreke za osnivanje i razvoj medija civilnog društva.

“Pod tim podrazumevamo da bi, u skladu sa novom medijskom realnošću posle procesa privatizacije, trebalo raspisati konkurs i dodeliti upražnjene frekvencije i dozvole za emitovanje po ubrzanom postupku i u skladu sa javnim interesom u koji se svakako ubraja i informisanje na jezicima nacionalnih manjina, kao i druge vrednosti za koje se zalažu civilne organizacije”, piše u saopštenju.

NDNV i NUNS su ocenili da se u Srbiji u nedovoljnoj meri koriste mogućnosti koje predviđa Zakon o elektronskim medijima, a koje se tiču osnivanja i načina funkcionisanja medija civilnog društva.

Podsetili su da u članu 72. ovog Zakona piše da se mediji civilnog društva osnivaju radi zadovoljavanja specifičnih interesa pojedinih društvenih grupa, a da se dozvola za pružanje medijske usluge “izdaje bez obaveze plaćanja naknade”.

“Podsećamo da se ovi neprofitni mediji mogu finansirati iz javnih sredstava namenjenih projektnom sufinansiranju, kao i iz donacija, priloga građana, sponzorstva i drugih izvora prihoda”, naveli su NDNV i NUNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend