25. sep 2015.

NDNV: Pojedini mediji huškaju na rat

NDNV logoNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da pojedini beogradski mediji huškaju na rat i „šire jeziv govor mržnje“, na isti način kao što su to činili krajem ’80.tih i tokom ’90.tih godina prošlog veka

„Jutrošnje naslovnice dnevnih novina, koje izazivaju gađenje svakog pristojnog čoveka, samo su deo medijske histerije koja se kontinuirano širi u proteklih nekoliko godina, sa neznatnim pauzama, a na čijoj su meti zemlje i narodi regiona“, naveo je NDNV u saopštenju.

To novinarsko udruženje je pozvalo državne vlasti da se jasno ograde od ovakvog načina izveštavanja.

„Ukoliko to ne urade, to će značiti da ga oni podržavaju i podstiču, što kazuje da je njihova načelna politika pomirenja – zapravo lažna“, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao urednike i novinare medija koji šire mržnju i strah da se „napokon prizovu pameti“ i da shvate kakve strašne posledice može imati ovo njihovo neprofesionalno ponašanje.

„Sejači mržnje u medijima su, nažalost, ohrabreni činjenicom da njihovi prethodnici iz ’90.tih ne samo da nisu odgovarali za ratnohuškačku propagandu koja je suodgovorna za desetine hiljada mrtvih i milione raseljenih, već su i dan-danas ugledni građani u zemlji rasturenih vrednosti“, navodi se u saopštenju.

SDU kritikuje izveštavanje medija

Socijaldemokratska unija (SDU) izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja odnosa Srbije i Hrvatske i posebno kritikovala jednostrano i navijačko izveštavanje velikog broja medija u Srbiji.

Ta stranka zatražila je od republičkog javnog tužioca da pokrene postupak za širenje rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti protiv tabloida Informer, koji na najgrublji način danima unazad vređa hrvatski narod, državu i rukovodstvo.

„Ukoliko Tužilaštvo ne pokrene postupak, Socijaldemokratska unija će biti prinuđena da podnese krivičnu prijavu protiv ovog tabloida“, navodi se u saopštenju te vanparlamentarne stranke.Ta partija je apelovala na Savet za štampu da pod hitno izrekne opomene medijima koji se ne pridržavaju novinarskog kodeksa.

„Kao država koja je u najskorijoj istoriji prošla kroz ratne strahote, u kojima su u potpirivanju međunacionalne mržnje veliku ulogu odigrali mediji, najmanje što možemo zahtevati je odgovorno i objektivno informisanje o trenutnim dešavanjima“, navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, omalovažavanje i vređanje rukovodstva susedne države „može samo da izazove porast neprijateljstva među građankama i građanima dve zemlje, što je samo jedan korak od mnogo drastičnijih posledica koje mogu da proizađu iz takve atmosfere“.

SDU je ocenila da mere kojima se obustavlja promet robe i stanovništva između Hrvatske i Srbije svakako neće rešiti problem prolaska izbeglica, a naneće nesagledivu političku i ekonomsku štetu obema zemljama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend