18. apr 2016.

NDNV: Sunovrat novinarstva

ndnvNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuje u saopštenju na sunovrat novinarske profesije i etičkih standarda, koje odlikuju rast govora mržnje i primeri pozivanja na linč i diskriminaciju po raznim osnovama

Prema oceni NDNV, to je produkt atmosfere i javnog jezika, koje generiše vladajuća elita, ali i dugogodišnjeg upornog odbijanja da se, kao društvo i kao medijska sfera, iskreno suočimo sa nasleđem devedesetih.

Jezive kampanje i napade na političke protivnike, nevladine aktiviste i ljude koji kritički razmišljaju, upozorava NDNV, uvek prate i napadi i pozivi na linč pripadnika nacionalnih i drugih manjinskih zajednica.

Naslovna stranica tabloida „Srpski telegraf“ u kojem se veoma jasno upućuje poziv na linč pripadnika LGBT populacije, uz reprodukovanje brojnih stereotipa, prema stavu NDNV, jedan je od drastičnijih, ali svakako ne usamljeni primer promocije nasilja u medijima u Srbiji.

Posebno zabrinjava činjenica da nasilje i mržnja dominiraju upravo u onim medijima koji su čvrsto pod kontrolom vladajuće stranke, što više od svega govori o njenim svetonazorima i namerama, zaključuje NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend