04. mar 2016.

NDNV: Tri skandalozne odluke naprednjačke većine u vezi sa REM-om

NDNV logoNezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da su odluke Skupštine Srbije i nadležnog parlamentarnog odbora, a koje se tiču izbora članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) – skandalozne i da pokazuju jasnu nameru Srpske napredne stranke da u potpunosti ovo regulatorno telo, koje bi trebalo da bude nezavisno, stavi u partijsku funkciju, produbljujući medijski mrak u Srbiji

Protivzakonita odluka da se ne izabere član Saveta REM-a na predlog organizacija civilnog društva, ponižavanje Skupštine Vojvodine odbacivanjem njenih kandidata i izbor Aleksandre Janković, podobne političarke poznate po ekstremnom nacionalizmu, za člana Saveta – pokazuju da je u Srbiji suspendovana demokratija, da se institucije bahato i javno ponižavaju, te da smo od medijskih sloboda udaljeni svetlosnim godinama.

Podsećamo da je 1. marta Skupština Srbije na predlog Odbora za kulturu i informisanje skinula sa dnevnog reda izbog člana Saveta REM-a ispred nevladinog sektora, jer očigledno niti jedan od dva zakonski predložena kandidata, Milana Antonijevića i Snežane Stojanović Plavšić, po proceni većine nije bio politički podoban. Odlukom da se ne izabere član Saveta REM-a ispred nevladinih organizacija i načinom na koji je ona sprovedena – prekšen je i Zakon o elektronskim medijima i Poslovnik Narodne skupštine.

Skupštinska većina je potom odlučila da odbaci kandidate koje je predložio, skladno Zakonu o elektronskim medijima, nadležni odbor vojvođanskog parlamenta. Od dva predložena kandidata, medijskih eksperata Siniše Isakova i Vladimira Barovića, u Savet REM-a trebalo je da bude izabran jedan, a većina u parlamentu nije glasala niti za jednog od njih, čime je prolongiran izbor kandidata Skupštine Vojvodine, sa očiglednom namerom da se sačekaju „podobniji“ kandidati koje će predložiti pokrajinska skupštinska većina posle izbora.

Na kraju, za člana Saveta REM-a izabrana je poznata ekstremistička političarka Aleksandra Janković, i to ispred verskih zajednica. Ona je inače nosilac titule najhomofoba godine za 2008. godinu, bliska je prijateljica Svetlane Ražnatović i poznata po svojim nacionalističkim ispadima. Očigledno da ovu osobu ništa osim političke podobnosti ne preporučuje da sedi u regulatornom telu koje bi između ostalog trebalo da se bavi i etičkim standarima izveštavanja i zaštitom i razvojem slobode mišljenja i izražavanja.

NDNV podseća da bi po Zakonu o elektronskim medijima REM trebalo da bude samostalna nezavisna regulatorna organizacija, a da članovi Saveta REM-a treba da budu ugledni stručnjaci iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz njegove nadležnosti.

Novi Sad, 4. mart 2016.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend