24. mar 2016.

Nejasnoće oko prenosa stranačkih skupova

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ne smatra korisnom odluku Ministarstva kulture i informisanja da ne prihvati inicijativu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), NUNS-a i UNS-a, o pokretanju postupka za autentično tumačenje člana 47 Zakona o elektronskim medijima koji reguliše pitanje direktnih prenosa stranačkih skupova

Ministarstvo kulture i informisanja smatra da nema razloga za traženje autentičnog tumačenja od Skupštine Srbije jer, po njihovom mišljenju, i pored mnoštva negativnih reakcija i objašnjenja OEBS-a, da inicijativa „nije opravdana“.

Povod za inicijativu je tumačenje REM-a povodom direktnog prenosa sedme godišnjice postojanja Srpske napredne stranke. Iako je REM na svojoj sednici odličio da nema mesta izricanja kaznenih mera emiterima koji su direktno prenosili stranački skup, zaključeno je da pomenuti član nije potpuno jasno odredio domen zabrane koja se tom odredbom propisuje.

Ministarstvo kulture i informisanja smatra, sa druge strane, da je Regulatorno telo za elektronske medije donelo je Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje („Službeni glasnik RS”, broj 55/15) kojim je trebalo utvrditi pravila za izvršavanje obaveza utvrđenih članom 47. stav 1. tačka 5) Zakona o elektronskim medijima. Članom 47. stav 1. tačka 5), kaže se u objašnjenju Ministarstva, predviđeno je da je pružalac medijske usluge dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a da u toku predizborne kampanje obezbedi registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima zastupljenost bez diskriminacije.

Ministarstvo upozorava REM da prilikom izrade pomenutog Pravilnika nije ukazali da postoje nejasnoće oko primene člana člana 47. stav 1. tačka 5) Zakona o elektronskim medijima, za koji se traži autentično tumačenje. Za nedoumica oko pojmova „oglašavanje” i „oglasna poruka”, Ministratvo kulture i informisanja upučuje REM na ministarstvo nadležnoo za nadzor nad primenom Zakona o oglašavanju .

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 24. mart 2016.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend