21. jun 2016.

Nekome smeta to što radimo

zoran-kesic-n1Nisu pretnje ono što izaziva nemir, već zla namera nekoga ko je pokušao da sprovede hajku protiv mene i naše emisije, kaže za Danas Zoran Kesić, novinar i autor popularne satirične emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, koji se ovih dana našao na udaru pretnji smrću od nepoznatih osoba

Osim pretnji, koje su novinarska udruženja oštro osudila, na društvenim mrežama se pojavio i montirani snimak u kojem je Kesić prikazan kako ismeva Srbe u Republici Srpskoj.

– Uzet je insert iz emisije iz septembra 2014, star dve godine, i predstavljen kao dokaz da Kesić mrzi Srbe u Republici Srpskoj, da gazi po grobovima. To nema veze sa šalom! Šala je da RS ima neobičan oblik na mapi, kao potkovica, ali su oni to iskoristili da kažu kako Kesić gazi po grobovima. Pa i Italija je smešna jer liči na čizmu, pa šta sad, ubijte me zbog toga. Ali pošto šala nije dovoljna sama po sebi, oni su izmontirali da ja kažem na kraju „Budale!“, kao da se smejem građanima Republike Srpske, dok je u originalnoj emisiji to na sasvim drugom mestu.

Da li ćete se možda baviti time u nekoj od narednih emisija?

– Ne znam, ja ne bih, jedino ako se cela ekipa složi. Deluje mi suviše egoistično da o svom slučaju govorim u svojoj emisiji.

Šta mislite o sve učestalijem etiketiranju medija koji kritikuju vlasti kao antisrpskih i stranoplaćeničkih?

Ja mislim da nekome smeta to što mi radimo, i rejting koji imamo, i taj neko pokušava da pronađe neki naš prljav veš i da nas, izvinte na izrazu, zagovna. Ako je ovaj lažni, montirani snimak najveći prljavi veš koji imamo, onda onoga ko ga je tražio treba smeniti i postaviti drugog.

Da li možda znate ko vam je pretio?

Ne bih mogao da kažem i da znam, možda i pretpostavljam, ali se ne bih usudio da uperim prst u nekoga bez dokaza.

Da li ste se obratili policiji i da li sad oni nešto rade na tom slučaju?

Policija je mene zvala, policija mene voli. Moj otac je bio inspektor i načelnik SUP-a, i ja sam uvek imao dobru saradnju sa njima. To sada jeste predmet njihove istrage. Ali meni ne pada na pamet da se odreknem ijednog prava da zaštitim sebe, svoju emisiju, i svoj integritet, i fizički i moralni. Kao što svako od nas odgovara za svaku reč u emisiji, tako očekujem da se i ovaj slučaj istera do kraja. Ako si spreman da zagovnaš nekoga i spreman si da izložiš nekoga opasnosti, snosićeš konsekvence, kao što ću i ja da stanem iza svake svoje reči koju izgovorim u javnosti.

Jesu li vas uplašile te pretnje?

Nisu me uplašile u tom smislu da će neko da dođe i zatre mi seme i pleme, ili kako se već to radi. Ali je ogroman pritisak kad vam u roku od dva dana stigne tolika količina poruka mržnje. Takav pritisak i takvu neprijatnost jednostavno ne želim da osećam.

UNS: Pronaći i kazniti odgovorne za pretnje Kesiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je juče pretnje smrću upućene voditelju emisije „24 minuta“ Zoranu Kesiću i traži od policije i tužilaštva da pronađu i kazne odgovorne. Kako je UNS-u rekao Zoran Kesić, na stranicama portala Srbin.info i stranice na Fejsbuku „Ne davimo Srbiju“ pojavio se izmontiran snimak emisije koju je snimio pre dve godine, nakon čega su usledile pretnje smrću. UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend