17. mar 2015.

Neprofesionalno izveštavanje o padu helikoptera urušava ugled novinarske profesije

helikopterNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), povodom tragedije u kojoj je, usled rušenja helikoptera, stradalo sedam osoba, upozorava medije da moraju da se pridržavaju osnovnih standarda novinarske profesije i izveštavaju javnost istinito, objektivno i nepristrasno, bez obzira na eventualne pritiske.

Nedopustivo je informisanje gradjana koje se zasniva na unapred sročenim saopštenjima ili smišljenim scenarijima koji dovode čitaoce, slušaoce, gledaoce u zabludu.  Na ovaj način urušava se kredibilitet novinarske profesije i gubi poverenje građana u medije.

NUNS izražava duboko žaljenje što pojedini mediji nisu ispoštovali profesionalne uzuse. Iako je odgovornost pojedinačna i svaki medij treba da preispita način na koji je izveštavao o rušenju helikoptera, ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su, u jednom trenutku, do javnosti došle neproverene informacije, što je suprotno elementarnim novinarskim obavezama.

Zloupotreba medija zarad nečijih interesa predstavlja najgrublji vid kršenja etičkog kodeksa i narušavanja dostojanstva profesije. Novinari su dužni da, naročito u ovakvim tragičnim situacijama, sa posebnom pažnjom provere sve podatke i tek onda ih plasiraju u javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend