22. nov 2015.

Netransparentan izbor konkursne komisije

logo-bgd-beogradNejasni kriterijumi za izbor članova konkursne komisije za sufinansiranje medijskih projekata grada Beograda, tvrdi Medijska koalicija

Služba za informisanje gradske uprave grada Beograda objavila je sastav konkursne komisije za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Beograda u 2015. godini.

Izabrani članovi komisije su Dalila Ljubičić, Aleksandar Simić, Jovan Sekulić, Ana Stamenković i Svetlana Aleksić.

Na predlog novinarskih i medijskih udruženja izabrani su Dalila Ljubičić, izvršna direktorka Asocijacije medija, Aleksandar Simić, novinar i urednik sportske redakcije Studija B i Jovan Sekulić, sportski novinar u dnevnom listu Večernje novosti. Kao nezavisni medijski stručnjaci izabrane su Ana Stamenović, novinarka RTS-a i Svetlana Aleksić voditeljka Jutarnjeg programa televizije Pink.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije istakao je da je Medijskoj koaliciji potpuno nepoznato na osnovu kojih kriterijuma je sastavljena komisija za konkurs grada Beograda. „Mi u ovom trenutku znamo samo da je Dalila Ljubičić, kao predstavnik Asocijacije medija prošla proceduru koja je uobičajena u procesu predlaganja članova komisije. Ne znamo koja su to novinarska i medijska udruženja predložila Aleksandra Simića i Jovana Sekulića. Što se tiče medijskih eksperata to je tek prava enigma, jer prema našim saznanjima pomenute dve koleginice teško da mogu da se svrstaju u medijske eksperte“, objašnjava Obradović.

Iako su predstavnici Medijske koalicije, koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Lokal pres i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, bili predloženi za sastav komisije nijedan nije izabran za člana. Medijska koalicija poslala je dopis Informativnoj službi grada Beograda u kome se traži detaljno objašnjenje na osnovu kojih kriterijuma su izabrani članovi komisije i na osnovu čijih predloga.

„Mislim da sastav komisije dovoljno govori o namerama gradskih vlasti u Beogradu, a te namere su pretpostavljamo da se izbegne moguća situacija u kojoj bi se predstavnici Medijske koalicije držali onih principa koji su utvrđeni zakonom i podzakonskim aktima, a koji se tiču projektnog sufinansiranja“, kaže Vukašin Obradović i dodaje da ima mnogo razloga za sumnju da je ova komisija zapravo namenski imenovana kako bi sredstva dobili mediji koji po proceni gradskih vlasti zaslužuju podršku, a ne na osnovu projekta.

Kao najgoru posledicu ovako imenovane komisije, Obradović ističe slanje ružne poruke medijima i javnosti da su doneti medijski zakoni i da je došlo do uvođenja projektnog finansiranja, ali da se u principu ništa neće promeniti, te da će novac dobijati samo podobni mediji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend