19. mar 2016.

New York Times uvodi strožu kontrolu anonimnih izvora

the-new-york-timesMagazin The New York Times predstavio je novu strožu politiku tretiranja anonimnosti koja će ubuduće zahtijevati odobrenje glavnog urednika tog lista u svim slučajevima pozivanja na anonimne izvore

Novi set pravila u New York Timesu podrazumijeva konsultacije sa glavnim urednicima magazina i rjeđu upotrebu direktnih anonimnih citata. Urednik će morati i znati identitet anonimnog izvora prije objavljivanja sadržaja.

Nove smjernice redakciji o tretiranju anonimnih izvora uputio je izvršni urednik Dean Baquet, nakon konsultacije sa najiskusnijim reporterima i urednicima. Anonimni izvori biće podvrgnuti višem stepenu ispitivanja.

Stroža politika dolazi nakon kontinuiranog urgiranja Margaret Sullivan, koja na poziciji urednice za javnost tog magazina ima zadatak da predstavlja čitaoce.

Sullivan je u više navrata skretala pažnju na neadekvatno korištenje anonimnih izvora i u jednoj kolumni krajem 2013. godine, taj problem je izdvojila među najvećim primjedbama čitalaca.

„Vidim nepovezanost – najveći jaz u razumijevanju – između toga kako novinari vide upotrebu anonimnih izvora i kako mnogi čitaoci gledaju na to“, napisala je Sullivan.

Times se nedavno našao u problemima nakon objavljivanja pogrešnih informacija koje su magazinu ustupili anonimni izvori.

U julu prošle godine, list je koristio anonimne izvore u izvještaju koji je tvrdio da Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokreće istraživanje u vezi s elektronskom poštom bivše državne sekretarke Hillary Clinton. Ta tvrdnja je kasnije povučena, a priča o potrebi striktnijih pravila za navođenje anonimnih izvora ponovo je pokrenuta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend