19. mar 2016.

Obradović: Izuzetno loša situacija u lokalnim medijima

vukasin_obradovic_nuns mcrsSituacija u lokalnim medijima je izuzetno loša, ocenjuje predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović koji dodaje da strahuje da će oni u predstojećoj izbornoj kampanji biti zloupotrebljeni i potom ugašeni

“Ono čega se mi plašimo je da se pojavilo mnogo takozvanih profesionalnih kupaca iza kojih ko zna ko stoji”, ukazao je Obradović na konferenciji za novinare u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, neće biti dobro ako se ispostave tačnim sumnje da je većina medija privatizovana sa ciljem da se jednokratno upotrebe za ove izbore, a da se potom ugase.

Obradović je pozvao zaposlene u medijima da ne dozvole da dođu u situaciju da ih vlasnici zloupotrebe, već da se organizuju na vreme i izbore za prava koja im po zakonu pripadaju.

On smatra da je štrajk u RTK dobar primer za sve druge da se unutar redakcija može organizovati otpor na potpuno legalan način i u skladu sa zakonom.

Prema Obradovićevoj oceni, potpuno je nelogično da se Radoica Milosavljević, koji slovi za vlasnika ove televizije, u njoj pojavio samo jednom i to u novembru, a da su se neki drugi, „poput Bratislava Gašića, pojavljivali gotovo inkognito, kako se ovde nezvanično govori“.

Logično je da se Milosavljević, ako je vlasnik, interesuje za sudbinu svog preduzeća i za radnike koji u njemu rade, napomenuo je Obradović.

Njegovo nepojavljivanje pokazuje mnogo stvari, koje ja neću da prejudiciram, ukazao je Obradović, jer očekujem da menadžment ove kuće, što pre, stupi u pregovore sa zaposlenima.

Onaj ko je kupio RT Kragujevac, preuzeo sve obaveze nastale iz prethodnog perioda, podsetio je Obradović, koji ne ulazi u to da li su doprinosi uplaćivani ili ne i ko je odgovoran za to.

Sasvim je, međutim, sigurno da je Milosavljević, kada je kupovao RTK, morao da zna za takvo stanje i on je odgovoran da to stanje reši, poručio je Obradović.

Komentarišući incident u RTK između urednice Jelene Vuković i novinara N1 televizije Milana Nikića, Obradović je rekao: “Incident koji se u četvrtak desio u Televiziji Kragujevac je neshvatljiv ali čini mi se da je od toga mnogo opasniji odnos prema zaposlenima i nedostatak elementarnih, civilizacijskih normi da se sa zaposlenima razgovara”.

Taj incident u kome je urednica odgurnula kameru Televizije N1 više govori o njoj, o njenom shvatanju novinarske profesije, nego o bilo čemu drugom, zaključio je Obradović.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend