27. jan 2015.

(Ne)zakonito snimanje policijske aktivnosti

73Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da saopštenje Sindikata Komunalne policije u kontekstu situacije nastale povodom vezivanja i privođenja građanke zbog neposedovanja autobuske karte u kome Sindikat „oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane NN lica“ i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja.

Poverenik podseća da relevantne krivične odredbe (čl.144 i čl.145 KZ) čak i kad je u pitanju snimanje privatnih a ne službenih lica za postojanje krivičnog dela zahtevaju „osetno zadiranje u lični život“, što je u konkretnim okolnostima praktično nemoguće konstatovati.

Svaki javni službenik, pa razume se i policajac, pogotovo u trenucima kad primenjuje silu, mora da računa s tim da je njegovo postupanje apsolutno legitimni predmet interesovanja javnosti.

Svaki javni službenik, pa razume se i policajac, pogotovo u trenucima kad primenjuje silu, mora da računa s tim da je njegovo postupanje apsolutno legitimni predmet interesovanja javnosti. Policajci imaju prava na privatnost kao i drugi građani, ali onda kad nisu na dužnosti. Dok su na dužnosti, njihovi postupci su prioritetno podložni odredbama zakona kojima se uređuje pravo javnosti da zna i pravo javnog informisanja, a ne zakona kojima se štiti privatnost.

 Foto: novosti.rs 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend