24. feb 2016.

Ničije radio-stanice čekaju da im država odredi vlasnike

mic_mikrofon_1Radio-stanice Sombor, Bačka Palanka, Bač i Odžaci od novembra nisu dobile ni dinar od opština iako su i dalje zvanično javna preduzeća

Zaposleni kažu da već mesecima očekuju da država odredi njihove udele u kapitalu i da se registruju kao deonička društva.

Jelena Tuševljaković, novinarka u bivšoj TV BAP u Bačkoj Palanci, za agoniju lokalnih elektronskih medija okrivljuje Agenciju za privatizaciju koja nije na vreme donela kompletna pravila privatizacije.

– Zbog nedefinisanih pravila i nezainteresovanosti države moja matična kuća je izlicitirana na basnoslovnih 250.000 evra, što naravno niko nije želeo da plati.

– Tako je uništena mogućnost da se neko javi i možda sa manje sredstava sačuva radio-stanicu – kaže Tuševljakov.

– U privatizaciji smo bili potpuno prepušteni sami sebi – ističe Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka, dodajući da je u redakciji sada samo troje zaposlenih. On kaže da od novembra sami isplaćuju troškove da ne bi otišli u stečaj, a o platama nema ni govora.

– Pravo na dobijanje besplatnih udela, odnosno nekadašnjih akcija od Ministarstva privrede, imamo samo nas troje. Praktično, mi ćemo biti vlasnici i pokušaćemo da opstanemo – kaže Lukić.

Posle propale privatizacije 2007. doveden je u pitanje i opstanak regionalnog Radio Sombora, ali novinari se nadaju da bi lokalna vlast mogla da pomogne u nalaženju kupca iz stečaja.

Značajnu vrednost nekih lokalnih medija čine objekti, ali mnogi smatraju da su opterećenje za poslovanje.

– Skupi su za održavanje i niko neće da ih zakupi – kaže Lukić, podsećajući da njihov radio ima i veliku bioskopsku salu.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend