12. maj 2016.

Niš: Protest za slobodu informisanja

"Znam za jadac"; Ilustracija: Nikola Lazarević; izvor: Južne vesti

„Znam za jadac“; Ilustracija: Nikola Lazarević

Zbog odbijanja konkursne komisije za javno informisanje da omogući nadzor nad njenim radom, nazivajući to „pokušajem cenzure“, danas u podne će u Nišu biti održan protest „Znam za jadac“, sa zahtevom da se konkurs poništi

Ni sedam dana nakon što su novinarska i medijska udruženja i Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zatražili poništenje konkursa, niko iz gradskih vlasti još nije javno reagovao.

U međuvremenu su i City radio i Južne vesti zatražili poništenje konkursa, tražeći da se novi ne raspisuje dok se ne usvoje jasni kriterijumi za izbor članova komisije, kao i da se garantuje javnost u njihovom radu.

„Tražimo i smanjenje iznosa novca koji se iz gradske kase dodeljuje medijima. Postojeća cifra je nerealna i nepotrebno velika i preti da i konačno, u potpunosti ubije devastirano tržište oglašavanja, a samim tim i značajno utiče na uređivačku politiku medija, čime bi mediji bili pod još većom kontrolom vlasti“ – kaže Ivana Petrović sa City radija.

Protest će biti održan u četvrtak u 12 sati na platou ispred Narodnog pozorišta u Nišu.

Svoje prisustvo su najavili predstavnici najvećih novinarskih i medijskih udruženja NUNS, ANEM, LokalPress, kao i Udruženja predsednika skupština stanara i brojnih drugih organizacija građana.

Na protestu će biti predstavljeni i deo rezultata monitoringa niških medija tokom izborne kampanje, koje je sproveo BIRODI.

Podsetimo, gradske vlasti Niša su budžetom za 2016. godinu predvidele preko 110 miliona dinara za „informisanje građana“.

Poređenja radi, to je 2,5 puta više para nego za narodnu kuhinju, 3 puta više nego za bezbednost u saobraćaju i 8 puta više nego za osobe sa invaliditetom!

Za finansiranje privatnih medija je izdvojeno skoro isto novca koliko i za rad Narodne biblioteke, Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja – zajedno!

Tročlana konkursna komisija, koju je imenovao načelnik Gradske uprave za kulturu Nebojša Stevanović, dva puta je odbila zahtev gradskog Lokalnog antikorupcijskog foruma da raspodelu novca nadgleda predstavnik tog zvaničnog gradskog tela.

Predsednik komisije je „medijski stručnjak“ Dragoljub Gajević, predsednica udruženja radio stanica „RAB Srbija“ Maja Raković i šef Departmana za novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta Vladeta Radović.

Radović: Poništiti konkurs

Nakon što su City radio i Južne vesti od gradske uprave zatražile poništenje konkursa, istu stvar je predložio i jedan od članova konkursne komisije Vladeta Radović.

U saopštenju koje je danas oko podneva dostavio medijima Radović navodi da „ne postoje odgovarajući uslovi za ocenu projektne dokumentacije“.

„Budući da uz svesrdnu pomoć stručnih saradnika Uprave za kulturu grada Niša i veliko zalaganje članova Stručne komisije, nismo uspeli da stvorimo model koji bi garantovao validnost postupka, predlažem da Stručnu komisiju rasformiramo“ – piše Radović.

Radović je u otvorenom pismu dao i čitav niz predloga za sprovođenje novih konkursa.

Pismo u celosti možete pročitati – ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend