18. avg 2015.

Nova pravila u ratnom reporterstvu

image (1)Zbog novog američkog priručnika o ratu koji je izdao Pentagon mnoge naše kolege dobro će da razmisle kako će izveštavati sa ratišta.

Spiker:

Zbog novog američkog priručnika o ratu koji je izdao Pentagon mnoge naše kolege dobro će da razmisle kako će izveštavati sa ratišta. Novinari se bune. Reagovali su Reporteri bez granica, Komitet za zaštitu novinara, Njujork Tajms. Svi su ustali protiv tretiranja novinara kao mogućih špijuna, saradnika neprijatelja. Šta ovo znači za našu profesiju i kako će to uticati na rad reportera istraživala je Jelena Terzić.

Novinar:

Rat je uvek udarna vest, a da bi je preneli ratnim izveštačima uvek je glava u torbi.

Aleksandar Vasović, ratni izveštač „Rojtersa“: Hapsili su nas, zvali nas špijunima, pokušavali su da nas optuže da podržavamo jednu, drugu ili treću zaraćenu stranu.

Novinar:

To je od nedavno još lakše. U novom ratnom priručniku Pentagon je novinare koji izveštavaju iz ratnih područja označio kao moguće saradnike neprijatelja, špijune.

Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike“: Kad uhapsite špijune, kad uhvatite špijune vi ne morate čak ni da obavestite Crveni krst i špijun može da se nada smrtnoj kazni i špijun nema razloga da veruje da će kad se završi makar rat da se vrati kući.

Novinar:

Zabrinjavajuće, malo je reći, ako ste novinar i ako američka strana u sukobu proceni da ste na pogrešnoj strani. Veći problem su ratišta poput Sirije ili kakva je bila Libija gde čak ne postoje ni jasno razgraničene strane u ratu.

Aleksandar Vasović, ratni izveštač „Rojtersa“: Bilo koji komandant, bilo koje paravojske u svetu može da počene da nas hapsi i da kaže da smo mi špijuni, naprosto zato što eto jedna velika demokratija u svom vojnom priručniku nas karakteriše kao takve.

Novinar:

Kakve su pravne šanse novinara kada ih američko ministarstvo odbrane označava kao moguće takozvane neprivilegovane pripadnike zaraćene strane. Ako budu zaraćeni imaju manje prava i od civila i od neprijateljskih vojnika.

Miloš Hrnjaz, Fakultet političkih nauka: Čak i ukoliko dakle ova lica proglasite dakle nekim nezakonitim borcima ili dakle tako nekim sličnim konceptom to ne znači da ne postoje pravila međunarodnog prava koja ih štite. Možda to nisu Ženevske konvencije koje se dakle primenjuju u tim situacijama ali svakako dakle pravila međunarodnog prava i ljudskih prava se uvek primenjuju u svakoj situaciji tako da se primenjuju i u ovoj.

Novinar:

Slaba uteha za Sami al Hadža, snimatelja Al Džazire koji je 6 godina proveo u Gvantanamu bez presude samo zbog sumnje da je bio kurir jedne ekstremne islamske organizacije. Zbog svih tih opasnosti povećava se podozrenje pripadnika vojske prema novinaru,a umanjuje šansa da javnost zna o ratnim dešavanjima.

Novinar:

Slično kao kod reportera koji su svedočili pred međunarodnim sudovima izveštač Vašington Posta iz Bosne i Hercegovine početkom 90-ih Džonatan Rendal uspeo je da odbije da svedoči u Hagu. Mnogi srpski, kosovski i zapadni novinari nisu uspeli ili nisu želeli da odbiju.

A trebalo bi, uverena je Ljiljana smajlović koja je tih godina izveštavala iz tribunala.

Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike“: Zato što idući novinar koji se pojavi na terenu neki će komandant da kaže „Čekaj ovaj bi mogao da kroz 3 godine svedoči protiv mene u Hagu bolje da ga sad ubijem ili barem da mu ne dozvolim da radi. Oni isto kao i ovde i Pentagon ugrožavaju suštinu naše profesije. Ugrožavaju našu, naše pravo da budemo percipirani kao posmatrači a ne učesnici u ratu.

Novinar:

Reporteri imaju više šanse da sačuvaju glavu kada su priključeni borbenoj jedinici. To im novi priručnik Pentagona posredno preporučuje. Zanemaruje se zavisnost od informacija jedne strane.

Aleksandar Vasović, ratni izveštač „Rojtersa“: 2003.godine u Iraku to nas je ograničavalo utoliko što nismo mogli da izlazimo iz vojnog objekta a da nismo zajedno sa tom određenom jedinicom kojom smo, u kojoj smo boravili. Svako kršenje tih pravila bi povlačilo trenutno odstranjivanje iz jedinice i naravno povratak u Bagdad dakle. Ali to su stvari koje da biste dobili taj deo priče vi svesno prihvatite.

Novinar:

Jedna od najneslavnijih epizoda savremenog novinarstva zabeležena je tokom invazije na Irak te 2003. Pojedini novinari prenosili su da Sadam Husein ima oružje za masovno unitenje oslanjajući se na saopštenja Vašingtona. Drugačija slika slala se iz Vijetnama kada priključenih još nije bilo. Tada su mediji odigrali ključnu ulogu u okretanju američke javnosti protiv rata.

 Foto: NUNS 
Preuzeto sa: NUNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend